din vorbirea fratelui Traian Dorz la adunarea de la Saucani octombrie 1980 Slavit sa fie Domnul! Din toata inima dorim sa-I multumim lui Dumnezeu si pentru aceasta intalnire frateasca in care cu bucurie ne privim fetele unii altora si slavim pe Dumnezeu in ceasul acestei bucurii. Am inteles de la inceput ca seara [] din vorbirea fratelui Traian Dorz la adunarea de la Saucani octombrie 1980Slavit sa fie Domnul!Din toata inima dorim sa-I multumim lui Dumnezeu si pentru aceasta intalnire frateasca in care cu bucurie ne privim fetele unii altora si slavim pe Dumnezeu in ceasul acestei bucurii. Am inteles de la inceput ca seara aceasta trebuie sa fie o seara de multumireAm fost martori asa de rar la zile si la clipe de multumire catre Dumnezeu! tim toti ca primavara se fac rugaciuni pentru holde, iesim sa cerem indurarea lui Dumnezeu peste campurile noastre, peste holdele noastre, peste locul in care am aruncat samanta si privim in susDaca Dumnezeu da soare, daca Dumnezeu da ploaie, daca Dumnezeu da vant la vreme potrivita noi, in urma muncii noastre, vom putea strange vara, vom putea strange toamna ceea ce, cu nadejde si cu rugaciune, am cerut primavara de la Dumnezeu.

Dar toamna n-am mai vazut rugaciuni de multumire catre Dumnezeu, Care a facut sa rodeasca samanta pe care am pus-o noi. E adevarat ca noi muncim, aram si sapam, si punem acolo samanta. Dar numai atat putem face. i-apoi ne uitam in sus. Daca da Dumnezeu, avem si noi. Daca nu da Dumnezeu, ce putem face? Cu cine ne putem judeca?Stand toamna si privind adeseori la porumbul care nu s-a copt pe camp la graul pe care l-a culcat apele, ploile si vanturile si l-a ajuns august nesecerat, cu cine ne putem certa si judeca, daca Dumnezeu, Caruia-I eram datori recunostinta si multumirea, n-a facut sa vina belsugul si binecuvantarea pe care poate n am cerut-o indeajuns? Ci a facut sa vina mustrarea si incercarea peste noi.

Sa ne aducem aminte ca suntem datori nu numai sa-I cerem, ci sa-I si multumim lui Dumnezeu.

Am vazut oameni bolnavi care au chemat preoti si au facut Maslu; si, in starile cele mai grele, Dumnezeu le-a dat vindecarea si izbavireaDar n-am mai vazut, dupa ce au fost vindecati, sa-i cheme iarasi pe cei care s-au rugat cand erau bolnavi si stramtorati, sa spuna: Haideti acum sa-I multumim lui Dumnezeu, ca m-am facut sanatos Am vazut oameni la inceputul inundatiilor, furtunilor, trasnetelor, strigand catre Dumnezeu: Doamne, scapa-ne! . i Dumnezeu i-a scapat. Dar n-am mai vazut dupa aceea oameni ingenuncheati cu recunostinta, sa-I multumeasca lui Dumnezeu acolo unde fusese sa-i ajunga prapadul si Dumnezeu i-a izbavit, sa-I multumeasca pentru ca au fost scapati.

Am vazut oameni care, la inceputul razboiului sau in clipele cele mai grele ale cutremurelor, ale furtunilor, ale inundatiilor, s-au rugat strigator si staruitor catre Dumnezeu, iar dupa ce a trecut nenorocirea, nu si-au mai adus aminte sa-I multumeasca lui Dumnezeu, Care i-a salvat.

Am vazut ochi plini de lacrimi la timpul rugaciunii de cerere. Dar asa de putini ochi am vazut plini de lacrimi de multumire si de recunostinta dupa ce au fost izbaviti.

Niciodata sa nu uitam aceasta!S-a amintit aici despre nume din Sfanta Evanghelie, despre Maria Magda lena si despre cineva din latura Gherghesenilor, unde Mantuitorul se dusese cu corabia pentru un suflet care se ruga. Sau daca nu se ruga el, poate se ruga cineva staruitor pentru el. El era atat de nenorocit, incat nici nu mai stia sa se roage lui Dumnezeu.

Dar avea pe cineva Poate mama lui Poate un frate Poate un milostiv care si-a adus aminte ca Dumnezeu poate sa-l salveze si din starea in care era nenorocitul acela care nici nu mai dormea intre oameni, ci dormea in morminte i nici nu mai putea fi tinut altfel decat in lanturi Cineva a avut mila si s a rugat pentru el.

Cineva a avut mila si s-a dus la Domnul Iisus si a staruit: Doamne, vino, ca acolo in latura aia a Gherghesenilor este un om suferind Sunt doi oameni nefericiti, stapaniti de atatea duhuri, de care nimeni nu se mai poate apropia si care ei insisi nu stiu si nici nu pot sa vina la Tine Vino, indura-Te Tu, cauta-i si vindeca-i i Domnul Iisus a ascultat rugaciunea inlacrimata a celui care se ruga si s-a dus pentru acest nenorocit, a trecut cu corabia, a facut un drum destul de lung, s-a dus intr-un loc destul de amar si greu, in care oamenii, toti, nici nu-L iubeau pe Dumnezeu si nici nu-L cautau. Iubeau porcii, cresteau porci, impotriva Cuvantului lui Dumnezeu. i cand S-a apropiat Mantuitorul si l-a vindecat pe acest nenorocit, oamenii acestia, in loc sa-I multumeasca lui Dumnezeu, L-au rugat pe Iisus sa plece de la ei.

Insa tot a fost unul care s-a dus si I-a multumit lui Iisus. N-a vrut sa se mai desparta de Acela care i-a facut lui mult bine si I-a spus: Doamne, lasa-ma sa ma duc cu Tine! . tia unde traise, stia unde fusese si acuma ajunsese langa Dumnezeu; aflase si el un Izbavitor si un Mantuitor si a vrut sa-L urmeze pe Domnul toata viata lui. Dar Domnul i-a spus lui: Nu! Acesti oameni nu vor sa Ma primeasca. Dar pe tine te-au cunoscut cat de nefericit ai fost, cat de cazuta si de nenorocita ti-a fost viata. Pe tine te cunosc si de tine s-au uimit si s-au ingrozit de atatea ori. Du-te acum si spune-le ce ti-a facut tie Domnul si cum a avut mila de tine. Cuvantul tau, pilda ta, recunostinta ta fata de Dumnezeu, viata ta schimbata, acestea vor fi pentru ei un puternic indemn sa-si aduca aminte de Dumnezeu si sa-I fie recunoscatori . i de Maria Magdalena s-a vorbit. i ei i-a facut Dumnezeu un mare bine: a scos din ea sapte demoni. Toata viata s-a straduit sa-L slujeasca pe Dumnezeu recunoscatoare si indatorata pentru binele mare si mult pe care i l-a facut si ei Mantuitorul.

Iata cel putin doua suflete despre care Cuvantul lui Dumnezeu vorbeste ca despre niste suflete recunoscatoare care, daca au avut o...