II Timotei 3, 10-15 Legatura dintre Apostolul Pavel si tanarul Timotei era una foarte apropiata, ca a unui parinte cu fiul sau caruia ii poarta de grija si il sfatuieste. Sfaturile pe care apostolul i le da se potrivesc crestinilor de astazi si intregului popor roman dreptcredincios, care, asemenea lui Timotei, a primit credinta de []II Timotei 3, 10-15 Legatura dintre Apostolul Pavel si tanarul Timotei era una foarte apropiata, ca a unui parinte cu fiul sau caruia ii poarta de grija si il sfatuieste. Sfaturile pe care apostolul i le da se potrivesc crestinilor de astazi si intregului popor roman dreptcredincios, care, asemenea lui Timotei, a primit credinta de la nastere prin parintii si stramosii sai.

Poporul roman, inca de la inceputurile istoriei lui, a primit invatatura cea dreapta pe care a pastrat-o curata si a transmis-o din generatie in generatie cum i-a fost trimisa si lui Timotei, prin bunica si mama sa. Neamul nostru de mic copil (II Tim 3, 15), adica de la nasterea sa a primit invatatura cea dreapta a Sfintelor Scripturi, ramanand mereu atintit cu ochii spre Parintii duhovnicesti pe care i-a avut. A trecut mereu prin suferinte si prigoniri, dar nu a deznadajduit, constient fiind ca toti care voiesc sa traiasca cucernic in Iisus Hristos vor fi prigoniti (II Tim 3, 12), dar din toate ii va izbavi Hristos.

In toata istoria lui, poporul nostru a trebuit sa dea jertfe si martiri dintre cei mai buni fii ai sai, dar nu a renuntat la credinta pe care a primit-o de la inceput: n-a devenit nici pagan, nici ateu si nici eretic. S-au dus lupte mari asupra lui din exterior, dar si din interior, pentru a-l nimici si rupe de Adevar, insa poporul dreptcredincios a ramas statornic si smerit, fara sa se abata nici la stanga, nici la dreapta. De aceea, de fiecare data, dupa orice furtuna, Dumnezeu a trimis iarasi soarele binecuvantarii Sale.

Astazi, din nou s-a dezlantuit furia celui rau asupra poporului nostru, dar si asupra tuturor crestinilor din intreaga lume. Sfantul Apostol Pavel avertizeaza, la inceputul capitolului 3, din a doua Epistola catre Timotei, ca in vremurile din urma oamenii vor fi rai si iubitori de tot ce este lumesc si pacatos, ca se vor prezenta crestini, dar nu vor avea nimic in comun cu viata duhovniceasca: Avand infatisarea adevaratei credinte, dar tagaduind puterea ei (II Tim 3, 5).

Dupa 30 de ani de paruta libertate pentru Biserica, cand credeam ca nimic rau nu se mai poate intampla, crestinii se pomenesc din nou bombardati cu aceleasi batjocuri si ura ca intotdeauna. Trebuie sa se implineasca cuvantul Mantuitorului cu fiecare generatie: Veti fi urati de toti...