Fiindca pentru aceasta ne si ostenim si suntem ocarati si ne luptam, caci ne-am pus nadejdea in Dumnezeul cel viu, Care este Mantuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credinciosilor (I Tim 4-10). Binecuvantat este poporul si neamul acela in care au vietuit oameni sfinti, care si-au pus nadejdea in Dumnezeul cel viu, si fericiti sunt []Fiindca pentru aceasta ne si ostenim si suntem ocarati si ne luptam, caci ne-am pus nadejdea in Dumnezeul cel viu, Care este Mantuitorul tuturor oamenilor, mai ales al credinciosilor (I Tim 4-10).

Binecuvantat este poporul si neamul acela in care au vietuit oameni sfinti, care si-au pus nadejdea in Dumnezeul cel viu, si fericiti sunt toti aceia ce cauta sa le urmeze credinta si viata. In toata activitatea sa de marturisitor al Evangheliei, Sfantul Pavel se da pe sine exemplu si model tuturor, mai cu seama ucenicilor sai, pe care i-a indrumat cu multa dragoste, dar ii si dojeneste cu blandete (cf. I Cor 4, 10-16) pe cei care urmareau slava si cinstea omeneasca, aratandu-le o alta cale mai inalta, calea celor care sunt prigoniti pentru Hristos, iar suferinta, bataile si dispretul sunt margaritare obligatorii pentru cei care vor sa-L urmeze pe Mantuitorul Iisus.

Sfintii au stralucit mai tare atunci cand, pusi la incercari, au iesit din foc nevatamati, ei au primit tarie din Jertfa Mantuitorului care a suferit pentru noi toti.

Cum ne raportam noi, cei de azi, la suferinta si curajul sfintilor inaintasi? Noi, cei de azi, care suntem atat de sensibili, plini de sine, vulnerabili, iar cand cineva indrazneste sa ne acuze chiar si cu un singur cuvant, reactionam imediat, aratand tuturor ca suntem drepti si inteleptiIncercarile de foc din care sfintii au iesit nevatamati nu pot fi puse alaturi de prea putinele noastre incercari din care mereu iesim vatamati. De cele mai multe ori, ne-am dori un Dumnezeu dupa chipul si asemanarea noastra. Ne este greu sa intelegem ca noi trebuie sa ajungem la Chipul si asemanarea cu Dumnezeu.

Intocmai ca si sfintii Sai, parintii nostri. Dar nu! Dumnezeu nu poate fi ca noi, pentru ca El este iubire desavarsita si aceasta iubire acopera toate neputintele si slabiciunile noastre. Dumnezeu accepta sa-I dam toate pacatele noastre si, in schimbul lor, ne da iertare si binecuvantare. Noi ii dam vorbe, si El ne da hrana la buna vreme, noi facem promisiuni pe care adesea nu le implinim, si El totusi Se bucura, insotindu-ne pe cale. Ce pilda frumoasa ne-a fost noua Parintele Iosif, asa cum Sfantul Pavel a fost pentru Timotei, Tit, pentru cei din Corint, pentru toti Draga Dorz, eu nu pot fi altfel spunea Parintele Iosif atunci cand, tanar...