Toti proorocii si sfintii au postit; si Domnul, si apostolii au postit. Foloseste in lupta si arma aceasta Cercetand Sfanta Scriptura, observi indata ca toti marii oameni ai lui Dumnezeu, toti sfintii, toti proorocii si apostolii au postit, unii chiar o viata intreaga. i Insusi Domnul a postit patruzeci de zile inainte de a pasi []Toti proorocii si sfintii au postit; si Domnul, si apostolii au postit. Foloseste in lupta si arma aceastaCercetand Sfanta Scriptura, observi indata ca toti marii oameni ai lui Dumnezeu, toti sfintii, toti proorocii si apostolii au postit, unii chiar o viata intreaga. i Insusi Domnul a postit patruzeci de zile inainte de a pasi la propovaduire.

Moise a postit in Sinai de doua ori cate patruzeci de zile, fara sa manance ceva. Proorocul Ilie, de asemenea, a postit patruzeci de zile in tr o calatorie pe care a facut-o pana la muntele unde i s-a aratat marirea Domnului.

Postul, zice Sfantul Ioan Gura de Aur, ii face ingeri pe oameni. Pentru aceasta, si Moise, si Ilie, stalpii proorocilor legii vechi, desi erau luminati si mari si cu alte bunatati inzestrati, cand voiau sa se apropie catre Dumnezeu, sa vorbeasca cu El pe cat este putinta omeneasca, atunci catre post alergau si prin mainile lui se inaltau spre Dumnezeu.

David a petrecut multe zile din viata sa in post si cenusa. El ramane pana la sfarsitul veacurilor desavarsita pilda de pocainta pentru toti oamenii.

Isaia a scris cele mai clare invataturi de-spre postul cel adevarat si despre cel fals precum arata si Evanghelia.

Ieremia a fost hranit cu painea si apa intristarii, fiind un prooroc al durerii si al plansului, pentru poporul care nu voia sa-L cunoasca si sa se intoarca la Domnul.

Ezechiel, proorocul atator vedenii si lucruri minunate si tainice, a trebuit sa fie un mare postitor.

Daniel si sotii sai, cu pretul vietii, au refuzat sa guste din carnea si vinul imparatului, hra nindu-se numai cu legume, tot timpul cat au stat in Babilon. Ei au inteles desavarsit ca, in tr un loc ca Babilonul, ei nu se puteau bucura. Acolo era locul nelegiuirii si ei voiau, cu orice pret, sa se pastreze curati; de aceea traiau cu atata grija. Ce pilda si pentru noi!Iar cand au dorit sa dobandeasca ceva deosebit, o descoperire de la Domnul, s-au retras cu totii din vuietul orasului, afara, la camp, unde au petrecut vreme de cateva saptamani in...