Ultima zi a lunii noiembrie, a treizecea, este pentru Biserica Ortodoxa Romana o zi de mare sarbatoare, zi de bucurie, a plinatatii credintei, nadejdii si dragostei. Este ziua in care ea-Biserica, praznuieste pe cel ce a nascut-o in Hristos, pe parintele ei duhovnicesc Sfantul Apostol Andrei. Nascut in familia pescarului Iona din Betsaida Galileii, frate []Ultima zi a lunii noiembrie, a treizecea, este pentru Biserica Ortodoxa Romana o zi de mare sarbatoare, zi de bucurie, a plinatatii credintei, nadejdii si dragostei. Este ziua in care ea-Biserica, praznuieste pe cel ce a nascut-o in Hristos, pe parintele ei duhovnicesc Sfantul Apostol Andrei.

Nascut in familia pescarului Iona din Betsaida Galileii, frate cu Sfantul Apostol Petru, Andrei este cel dintai chemat in soborul sfintilor apostoli, si cel care, intre alte popoare ale Rasaritului, a vestit evanghelia Domnului Hristos si stramosilor nostri din Scitia Mica sau Dobrogea de astazi.

Mare cinstire pentru noi ca neam si fapt induiosator al Parintelui ceresc ca daruieste noului nascut poporul roman, credinta adevarata in Mesia-Mantuitorul Iisus Hristos, Fiul Sau devenit Dumnezeu Om, si ca parinte duhovnicesc pe unul din cei doisprezece, pe Andrei cel intai chemat. Poporul, la randu-i, s-a aratat primitor si odihnitor, iar mai tarziu multumitor si roditor. Daca in alte tinuturi unde a propovaduit apostolul (intre care Bizantul, care avea sa devina scaunul Apostolic al Bisericii Rasaritului), Sfantul Andrei a suferit multe impotriviri si prigoane, aici, in ara Mioritei, a fost primit cu dragoste si prietenie, gasindu-si loc de odihna.

Dupa traditie el a stat, douazeci de ani intr-o pestera, din localitatea Ion Corvin de astazi, unde s-a ridicat in ultimii douazeci de ani o preafrumoasa manastire in cinstea si sub protectia sa. Din aceasta pestera, care i-a folosit ca biserica si manastire (loc de retragere), in care slujea zilnic Sfanta Liturghie impreuna cu ucenicii sai, mergea prin imprejurimi propovaduind localnicilor, stramosilor nostri, linistitii pastori de oi vestea cea buna a sfintei credinte.

Cat de emotionanta va fi fost intalnirea dintre Sfantul Apostol Andrei si locuitorii acestor tinuturi, stramosii nostri, ciobanasi de prin codrii, de prin munti si de prin vai; I-a gasit asemenea unor prunci nevinovati cu sufletul curat si deschis in aceasta gradina a Maicii Domnului, cum este numita ara noastra.

Le va fi spus Apostolul, pruncilor , curati la suflet si luminati la minte:Daca credeti cuvintelor mele; de-acum si pana in vesnicie, Tatal vostru va fi Dumnezeu, Facatorul tuturor celor vazute si nevazute. Domnul, Dumnezeul Imparatul si Mantuitorul vostru, va fi Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, cel nascut din Fecioara Maria, Care pe Cruce murind, a dezlegat blestemul pacatelor voastre, si prin Invierea Sa, v-a daruit viata vesnica si fericita.

Veti primi in sufletul vostru pe Duhul Sfant-Mangaietorul, Care va va invata si va va povatui sa deosebiti binele de rau, si va va indemna sa alegeti intotdeauna binele. Veti avea ca Maica adevarata Biserica cea Una Sfanta si Soborniceasca, intemeiata de Domnul Hristos prin noi, apostolii Sai. Iar mireasa sufletului vostru, dulceata, bucuria si mangaierea voastra, comoara cea scumpa si lumina ochilor vostri, pe acest pamant vremelnic, va fi credinta dreapta Ortodoxia, prin care veti gusta viata cea cereasca. In ea veti ramane vesnic vii, asteptand aratarea Domnului Iisus Hristos intru slava si putere multa, cand va veni sa-i judece pe cei rai, si sa uneasca cerul si pamantul intr-o singura Imparatie fara de sfarsit.

Sf. Apostol Andrei boteza nd i n Izvorul Ta ma duirii Fresca Ascultandu-l, ei au crezut, primind in sufletele lor curate, cuvintele sfintei credinte. Mandrii ciobanasi au alergat la sfantul Apostol, iar el i-a botezat in apa limpede a izvoarelor. Au venit apoi si pustnicii geto-daci, cinstitorii lui Zamolxis, coborand de prin paduri si pesteri, ca sa asculte si primeasca si ei noua credinta. Pustnicul cel sfant, Andrei apostolul, vazandu-le ravna, priceperea si vrednicia a ales dintre ei, hirotonidu-i, episcopi si preoti, ca sa fie invatatori si dascali ai poporului si aparatori ai credintei. Inima sa curata si simpla de pescar, devenit acum apostol, se bucura nespus cand smeritii si blanzii pastori de oi, primeau cuvintele dulci si datatoare de viata ale evangheliei lui Hristos.

Ascultandu-l vrajiti , ei credeau ca pestera din Betleem nu este departe, in Palestina, ci cum spune colindul, aici in josul arii, la malul marii, unde salasluia apostolul. In Sfantul Apostol Andrei, ei vedeau ca intr-o icoana, chipurile celorlalti apostoli, ale profetilor si dreptilor din vechime, vedeau pe insusi Domnul Iisus si pe Preacurata Sa Maica, care acoperea cu acoperamantul Ei, casele si pamanturile lor. Cu bucurie sfanta se...