DUMINICII A 31-A DUP RUSALII (Vindecarea orbului din Ierihon) Acum duminica avem la rand evanghelia cu orbul de la Ierihon. Un biet cersetor orb cerea mila la marginea unui drum din Ierihon. Glasul lui tanguitor ra suna pana departe, cerand mila trecatorilor. Sarmanul! De ani de zile cerseste si putrezeste langa un zid din orasul Ierihon. []DUMINICII A 31-A DUP RUSALII(Vindecarea orbului din Ierihon)Acum duminica avem la rand evanghelia cu orbul de la Ierihon.

Un biet cersetor orb cerea mila la marginea unui drum din Ierihon. Glasul lui tanguitor ra suna pana departe, cerand mila trecatorilor. Sarmanul! De ani de zile cerseste si putrezeste langa un zid din orasul Ierihon.

Dar deodata un zgomot mare se face. Multime de oa meni dau navala din toate par tile. Bietul orb intreaba si el ce s-a intamplat, ce inseamna aceasta miscare. Vine Iisus Hristos ii raspunde cineva din multime. Vine Omul despre care se vorbesc atatea lucruri minunate . In sufletul celui orb, deodata se aprinde o lumina mare. Toata fiinta lui se cutre mura de nadejdea tamaduirii. Cand gloata se apropie, nadej dea orbului deodata capata grai si striga: Iisuse, Fiul lui David, miluieste-ma! Lumea il cearta sa taca, dar el striga tot mai staruitor: Iisuse, Fiul lui David, miluie ste-ma! . Domnul aude glasul bietului orb. El totdeauna aude glasul celor ce sufar. Se apro pie cu iubire de el si il intreaba: Ce voiesti sa-ti fac? . Doamne, sa vad , raspunde orbul.

Iisus i-a zis: Fie tie dupa credinta ta . i orbul indata s-a tamaduit (cititi pe larg aceasta evanghelie la Luca 18, 35-43).

O, ce inteles adanc este in aceasta evanghelie! Talcul acestei evanghelii il aflati si in Calendarul nostru care a iesit acum de sub tipar.

Eu de cate ori citesc evan ghelia de mai sus, imi vine sa plang. Ma gandesc ca orbul de la Ierihon a trait doua vieti: una in orbie si una in lumina. Ma gandesc ca si eu am trait o viata de orbie sufleteasca, o viata pierduta. O, ce mult a lucrat Domnul pana sa ma aduca la lumina vietii! Ma gan desc la zbuciumarile vietii mele, cand ma plangeam Domnului de asprimea vietii si Domnul ma intreba: Ce voiesti sa-ti fac? Cu ce sa te ajut? Eu insa, nesocotitul, ceream me reu lucruri lumesti. Abia pe urma sufletul meu a strigat: Doamne, sa vad . Abia pe urma mi-am dat seama ca do rinta mea cea mai fierbinte si fericirea mea cea mai dulce erau cuvintele: Doamne, sa vad Draga cititorule! Ia seama, poate si tu ti-ai pierdut vederea cea sufleteasca. Fie ca ai pierdut-o, fie ca ti-a slabit numai aceasta vedere eu te sfatuiesc sa cumperi de la El (de la Domnul) doctorie pentru ochi, ca sa-ti ungi ochii si sa vezi (Apoc 3, 17-18). Eu te sfatuiesc sa alergi indata la Doctorul cel mare al sufletelor noa stre, caci El a venit anume sa dea orbilor vedere (Lc 4, 18). Milioane si milioane de orbi si bolnavi cu sufletul s-au vindecat apropiindu-se de El si cerand mila Lui. Apropie-te si tu si striga cu orbul de la Ierihon: Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, mi luieste-ma pe mine pacatosul, caci m-au orbit patimile si faradele gile Deschide-mi, Doamne, ochii, sa vad Doamne, sa vad aceasta este dorinta mea cea mai fierbinte Ah, ce grozava este orbia cea sufleteasca! Numai dupa ce ai scapat de ea vezi cat de fio roasa a fost. Da ce, te-a oprit popa Trifa de la Sibiu sa nu bei si sa nu-ti petreci? il batjocoreau niste oameni lumesti pe un ostas din Oastea Domnului. O, dragii mei le-a ras puns ostasul eu m-am lasat de petreceri si de celelalte...