Cine oare n-a auzit de trista, groaznica, incredibila reputatie pe care a avut-o Pitestiul din anii de inceput ai dictaturii comuniste, prin vestita inchisoare destinata detinutilor politici, prin diabolicul ei program de reeducare, cu spalarea creierelor, tocmai pentru crema intelectualitatii, a oamenilor politici si chiar a oamenilor Bisericii noastre, si nu numai Ororile savarsite aici, []Cine oare n-a auzit de trista, groaznica, incredibila reputatie pe care a avut-o Pitestiul din anii de inceput ai dictaturii comuniste, prin vestita inchisoare destinata detinutilor politici, prin diabolicul ei program de reeducare, cu spalarea creierelor, tocmai pentru crema intelectualitatii, a oamenilor politici si chiar a oamenilor Bisericii noastre, si nu numai Ororile savarsite aici, de catre educatorii comunisti, depaseau orice imaginatie: infometare, batai, cruzimi, crime, la care se adaugau torturi morale ingrozitoare. E de-ajuns sa ne referim la preotii care erau obligati sa slujeasca in vesminte improvizate, unse cu murdarii umane, sau sa savarseasca botezuri prin bagarea capului in vase cu urina Ce sa mai zicem de asmutirea tovarasilor de suferinta unii contra altora prin asa numitii tortionari, care au savarsit ei insisi fapte ca si cele de mai sus. Nici Dante in Infernul sau nu si-a putut imagina asemenea orori i toate acestea in numele celei mai umane societati ce trebuia sa se instaleze si la noi in tara, dupa modelul sovietic: comunismul ateu!Dar despre toate acestea s-a spus nespus de mult, atat in timpurile de trista amintire, prin radio la Europa Libera , cat si dupa Revolutia Romana din 89, prin vestitele emisiuni TV, Memorialul durerii , incat ne este acrit si amarat sufletul de cate am aflat despre groaznicul Fenomen Pitesti .

In ce ne priveste insa, ca si credinciosi, stim ca avem un Dumnezeu, Care este viu si lucrator, si ca El nu Se lasa batjocorit la nesfarsit Revolutia din 89 a aratat din plin, tuturor, ca exista Dumnezeu!. i, iata, intre atatea alte minuni, tocmai in acest rau-famat oras, Pitesti, in ultimii ani se simte o revigorare spirituala, ortodoxa, de o deosebita frumusete si pertinenta. Preoti tineri, cu chemare si deosebita ravna, pastoresc cu multa vrednicie poporul drept-credincios Este, intre altele, cazul parintelui Constantin Onu, de la parohia Prundu , care, cu binecuvantarea P.

S. Calinic al Argesului, a initiat si sprijinit activ adunarile Oastei Domnului. Biserica devenise neincapatoare, fiind umpluta de nenumarati flamanzi si insetati duhovniceste.

In prezent, din anumite motive, aceste adunari se tin la manastirea din Trivale si in cartierul Bascov, un sprijin efectiv fiind dat si de cantaretul bisericesc, Marin Iliescu, un veteran ostas al Oastei Domnului, care a suferit si el, demn, in temnitele comuniste pentru credinta, pentru ostasieIn calitate de pastor-duhovnic, parintele Constantin Onu a contribuit la revigorarea spirituala a numerosi credinciosi din parohie, mai ales dintre cei care au inteles sa se inroleze in Oastea Domnului, si care, practic, si-au schimbat viata din temelie.

Dar sa lasam sa ne vorbeasca faptele.

In ziua de duminica, 13 sept. a.c., seara, o credincioasa din parohie, sora Ina, de bucuria casatoriei recente a copilului ei, a invitat la o agapa frateasca, deosebit de bine pregatita, pe mai multi credinciosi ostasi ai Domnului, si nu numai, in frunte cu Parintele Onu. Am fost prezenti vreo douazeci de suflete, tocmai intorsi de la adunarea tinuta la Manastirea Trivale.

Intr-o atmosfera calda, de mare bucurie, fara paleativul alcoolului inselator, intr-o stare de perfecta luciditate, s-au facut uimitoare marturisiri, de o stricta veridicitate, din care redam doar cateva.

O noua credincioasa, venita recent la Oaste, a zis: Parinte, de cand am inceput si eu sa citesc Psaltirea necontenita , o data cu fratii din toata tara, si ma scol...