Fratele Moroz de la Volovat a fost luat de catre militia din Calafindesti fiindca a fost gasit cercetand pe frati. Acolo a fost anchetat cu asprime si supus la pedepse pentru aceasta vina. In urma i s-a dat drumul. La putin timp dupa aceasta, in 6 decembrie, de Sf. Nicolae, a fost gasit in adunarea []Fratele Moroz de la Volovat a fost luat de catre militia din Calafindesti fiindca a fost gasit cercetand pe frati. Acolo a fost anchetat cu asprime si supus la pedepse pentru aceasta vina. In urma i s-a dat drumul.

La putin timp dupa aceasta, in 6 decembrie, de Sf. Nicolae, a fost gasit in adunarea fratilor din Romanesti, unde fusese chemat de niste frati care isi sarbatoreau ziua numelui lor.

Aproape de miezul noptii a intrat in adunare un ofiter de Securitate impreuna cu un civil.

Civilul a aratat spre fratele Moroz si i-a vorbit ceva in limba ucraineana.

Dupa cateva cuvinte, ofiterul i-a spus fratelui Moroz sa se imbrace si sa plece cu el. Fratele s-a imbracat si a plecat. Au ajuns in drum. Acolo era o sanie cu un cal, iar in sanie doua femei. Era noapte. Iesira afara din sat. Acolo s au napustit asupra fratelui, batandu-l atat ofiterul, cat si civilul. Dupa aceea l au legat alaturea de cal, iar ei s-au suit in sanie si au dat bici la cal, lovind cand in animal, cand in om.

In fuga mare au ajuns pana la soseaua care vine de la Suceava spre Radauti. Acolo s-au oprit si din nou l-au luat la bataie pe fratele. L-au lovit cu pumnii, cu picioarele, l-au trantit pe jos si l-au calcat cu cizmele In timpul cand il bateau ii ziceau: Pe cine astepti tu, ma? Pe Truman? (Truman era atunci presedintele Statelor Unite ale Americii si era baptist.) Pe Domnul Iisus Il astept! raspundea fratele. Na, Iisus! Na, Iisus! ziceau ei. i il loveau...