S-a intamplat in 28 aprilie 1908, 28.

IV/11.

V.: A avut loc, la Bucuresti, adunarea de constituire a Societatii Scriitorilor Romani; alaturi de scriitori bucuresteni au participat si reprezentanti din provincie ai breslei; presedinte al Societatii a fost ales poetul si publicistul Cincinat Pavelescu. Din initiativa lui Emil Garleanu, t. O. Iosif si Dimitrie Anghel, scriitorii []The post S-a intamplat in 28 aprilie 1908, 28.

IV/11.

V. appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 28 aprilie 1908, 28.

IV/11.

V. was first posted on aprilie 28, 2020 at 10:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 aprilie 1908, 28.

IV/11.

V.: A avut loc, la Bucuresti, adunarea de constituire a Societatii Scriitorilor Romani; alaturi de scriitori bucuresteni au participat si reprezentanti din provincie ai breslei; presedinte al Societatii a fost ales poetul si publicistul Cincinat Pavelescu. Din initiativa lui Emil Garleanu, t. O. Iosif si Dimitrie Anghel, scriitorii tineri din Bucuresti s-au intrunit intr-o prima consfatuire de lucru in ziua de 13 martie 1908, alcatuind o comisie provizorie pentru elaborarea statutelor preconizatei Societati a Scriitorilor Romani. Ca model pentru aceste statute, Cincinat Pavelescu adusese de la Paris Statuts de la Soci t des Gens de Lettres , societate infiintata de scriitorii francezi, pentru a pune bazele Societatii Scriitorilor Romani. La adunarea de constituire din 28 aprilie 1908 s-au dezbatut proiectele de statute si s-a ales primul comitet de conducere compus din: Ioan Adam, Dimitrie Anghel, Ion Ciorcarlan, Ludovic Daus, M. Dunareanu, Emil Garleanu. Cincinat Pavelescu a fost desemnat presedinte, G. Ranetti si Dimitrie Anghel vicepresedinti, Emil Garleanu si Ludovic Daus secretari. Acestei prime forme de organizare a Societatii Scriitorilor Romani i s-a reprosat ca nu a cooptat marii scriitori ai vremii ca: I.

L. Caragiale, Ioan Slavici, George Cosbuc, A. Vlahuta, A. Macedonski si altii. Primele incercari de a crea...