Lucrarea Harului Divin, la pregatirea Bisericii pentru Nunta Mielului, se vede in ascultarea si supunerea necon-ditionate. Acolo si numai acolo Duhul Sfant lucreaza nestingherit, unde lipseste amestecul omenesc cu ale sale invataturi si fara comentarii se supune daltuirii minunate. Caci Harul mantuitor al lui Dumnezeu s-a aratat tuturor oamenilor, invatandu-ne pe noi sa lepadam faradelegea []Lucrarea Harului Divin, la pregatirea Bisericii pentru Nunta Mielului, se vede in ascultarea si supunerea necon-ditionate. Acolo si numai acolo Duhul Sfant lucreaza nestingherit, unde lipseste amestecul omenesc cu ale sale invataturi si fara comentarii se supune daltuirii minunate. Caci Harul mantuitor al lui Dumnezeu s-a aratat tuturor oamenilor, invatandu-ne pe noi sa lepadam faradelegea si poftele lumesti, si in veacul de acum sa traim cu intelepciune, cu dreptate si cucernicie; si sa asteptam fericita nadejde si aratarea slavei Marelui Dumnezeu si Mantuitorului nostru Hristos Iisus, care S-a dat pe Sine pentru noi, ca sa ne izbaveasca de toata faradelegea si sa- i curateasca Lui popor ales, ravnitor de fapte bune (Tit 2, 11).

Ca nimeni sa nu se poata dezvinovati de necunoastere in Ziua Judecatii Lui, mantuirea si semnele cunoasterii s-au aratat: in Persoana Fiului lui Dumnezeu, Domnul Iisus Hristos, Cel Proorocit mai dinainte in Duhul Sfant; ingerii cantand la Sfanta Nastere Slava Sa; constelatia calauzind magii spre staulul unde Se nascuse Fiul Dumnezeiesc; minunile si invataturile Sale cum nu s-au mai vazut si auzit; sfintenia Sa, ascultarea de Tatal, supunerea pana la moarte si inca moarte pe cruce; blandetea si smerenia Sa, model de viata crestineasca; glasul Tatalui marturisindu-L multimilor, la Botez si pe Tabor, la Scimbarea la Fata; in invierea mortilor (Mt 27, 52); in propovaduirea celor trimisi la propovaduire prin semne si minuni; celor din vechime calea mantuirii le-a fost aratata prin proorocie; celor din inchisoare S-a coborat cu Duhul (cf. I Pt 3, 19). contemporanilor li S-a aratat dupa Inviere, ca sa fie martori ai Invierii Sale, si pentru toate veacurile si pana la sfarsit se predica Evanghelia Imparatiei Sale, si oricine crede in El are viata vesnica.

Eram morti prin pacatele si greselile noastre, dar Dumnezeul nostru, Cel bogat in indurare, ni S-a aratat, s-a descoperit, ne-a deschis ochii, ne-a luminat mintea, ne-a inviat impreuna cu Hristos si prin Harul Lui suntem mantuiti (Ef 2, 5).

Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu. i e cu neputinta omului sa-L vada. Moise a vazut rugul aprins; Saul (Pavel) a...