Pe cati am dus noi la adunare, cum a facut Filip cand a zis: Natanail, noi L-am aflat pe Domnul, Cel despre care se vorbeste in Lege si in Scripturi . Din Nazaret poate fi ceva bun? Vino si vezi! Doar atat, doar atat i-a zis Filip. Nu arata Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu ca ar []Pe cati am dus noi la adunare, cum a facut Filip cand a zis: Natanail, noi L-am aflat pe Domnul, Cel despre care se vorbeste in Lege si in Scripturi . Din Nazaret poate fi ceva bun? Vino si vezi! Doar atat, doar atat i-a zis Filip. Nu arata Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu ca ar fi zis mai mult decat atat: Vino si vezi! . i Natanail, sincer in inima lui, l-a ascultat pe Filip si a pasit dupa el si s-a dus. i cand s-a apropiat de Domnul Iisus poate mai aveau cinci, zece pasi , Domnul, cand il vede de la distanta, zice: Iata un israelit in care cu adevarat nu este viclesug . Rabi, de unde ma cunosti? Inainte de a vorbi tu cu Filip, cand erai sub smochin, te-am vazut eu pe tine. Rabi, Tu esti Fiul lui Dumnezeu, Tu esti Imparatul lui Israel! Ca ti-am spus aceste lucruri crezi? Mai mari decat acestea vei vedea! Adica el a ramas pe urma langa Domnului Iisus si a devenit apostol. Apostolul Bartolomeu, daca nu ma insel, i s-a spus mai tarziu. Da, zice, Eu te-am vazut pe tine cand erai sub smochin .

Sfintii Parinti impart in doua cazul acesta, cu el sub smochin. Unii zic ca Natanail avea obiceiul ca, sub smochinii pletosi si cu frunze late din gradina, sa stea si sa se roage acolo Undeva sub niste smochini desi, unde nu-l vedea nimeni, acolo avea el locul de rugaciune, de refugiu, acolo era camara lui unde intra el, [cum spune Domnul]: Intra in camara ta si roaga-te Domnului Dumnezeului tau in ascuns Parintelui tau in ascuns . i el acolo se ducea. i Domnul il cunostea pe el acolo. Era locul tainic pe care numai el si-l stia. El se ducea acolo. Acolo, departe de zgomotul lumii, de zgomotul familiei.

Altii spun ca acesta, care era cam de seama Mantuitorului, atunci cand era copilas mititel si hoardele sau, mai bine zis, soldatii imparatului Irod veneau din casa in casa sa taie fara mila copiii sub doi ani de zile, parintii sai, care au aflat despre acestea, l-au ascuns [sub un smochin], cand au venit si la ei.

De fapt, soldatii lui Irod si au mers si la Zaharia, tatal lui Ioan Botezatorul. i au mers si au cautat-o si pe Fecioara Maria, despre care au aflat ca e in casa unui batran cu numele Iosif. Dar Iosif a primit instiintare in vis de la inger si a plecat in Egipt, in tara straina, si acolo a fost salvat [Pruncul].

Iar la urma, Irod moare mancat de viermi de viu. In scurt timp moare. i atunci ingerul Domnului il instiinteaza iarasi in vis pe Iosif: Ia Pruncul si pe Mama Lui si te intoarce acasa, ca a murit cel ce avea gand rau asupra Pruncului . Asa ia Dumnezeu din calea planurilor Lui asa ia Dumnezeu orice obstacol, orice stalp, orice cioata care se pune in calea planului lui Dumnezeu. Asa le spulbera, ca si cum n-ar fi fost niciodata. i locul lui il ia Irod celalalt; ca si acesta sa moara tot mancat de viermi mai tarziu, cum arata in Faptele Apostolilor ca, intr-una din zile, tinea o cuvantare si supusii lui, suita lui, cei din anturajul lui, ministrii lui, careva dintre ei (ca sunt unii lingusitori) l-au...