Lepra este o boala molipsitoare a Orientului, a carei cauza medicina nu o cunoaste nici pana astazi. Deci nici leacul. Leprosul putrezeste de viu, ani indelungati. Lepra e una din cele mai grele sentinte de moarte. E o pedeapsa biblica. De aci putem avea ceva explicatii. Astfel, au fost pedepsiti: Miriam, sora lui Moise, de-a []Lepra este o boala molipsitoare a Orientului, a carei cauza medicina nu o cunoaste nici pana astazi. Deci nici leacul. Leprosul putrezeste de viu, ani indelungati.

Lepra e una din cele mai grele sentinte de moarte. E o pedeapsa biblica.

De aci putem avea ceva explicatii. Astfel, au fost pedepsiti: Miriam, sora lui Moise, de-a dreptul de Dumnezeu, pentru ca incoltise invidia in inima ei, precum ca numai cu Moise vorbeste Dumnezeu? Pentru cartirea ei Mariam s-a facut alba de lepra, ca zapada. apte zile a fost scoasa din tabara (Numeri 12, 14).

Neeman Sirianul, generalul comandant al armatei regelui Siriei, lepros si el, auzise, prin servitoarea nevestei sale, o evreica, de proorocul din Samaria, Elisei, ucenicul lui Ilie, ca acesta l-ar putea tamadui. Cand a venit sirianul, Elisei i-a trimis ucenicul sa-i spuna sa se scalde de sapte ori in Iordan si-i va trece. S-a rascolit insa mandria sirianului ca nu i-a iesit Elisei personal inainte, si a plecat manios. L-au induplecat slugile, ca totusi sa asculte sfatul proorocului. S-a smerit din trufia lui, s-a scaldat in Iordan si i-a trecut, intorcandu-se cu daruri, e refuzat de prooroc.

Incolteste insa lacomia in sufletul lui Ghiezi, ucenicul proorocului, si se ia dupa sirian si ajungandu-1 ii cere haine si bani, cat abia sa duca cu doi magari. Sirianul ii da darurile cerute. Ghiezi ajuns acasa minte ca n-a fost nicairea. Inima proorocului il insotise toata vremea si stia ce-a facut. Drept aceea ii da pedeapsa: Lepra lui Neeman sa se lipeasca de tine si de urmasii tai in veci! i a iesit Ghiezi de la Elisei, alb de lepra, ca zapada (IV Regi 5, 27).

Regele Ozia al iudeilor, zidind multe cetati, castigand razboaie, scornind aruncatoare de pietre si sageti din fortaretele Ierusalimului, sapand multe fantani si mult imputernicindu-se, a sfarsit prin a i se implanta mandria in inima, spre pierzarea lui. Astfel a faptuit o mare nelegiuire inaintea Domnului, caci a intrat in Templul lui Solomon, facand pe preotul, ca sa tamaieze pe jertfelnicul tamaierii. i pe cand era cu cadelnita in mana, Azaria arhiereul si cu optzeci de preoti i-au atras aminte ca nu i se cuvine sa faca aceasta. Atunci Ozia...