La Sibiu, pe langa Mitropolia noastra ortodoxa, lucreaza de ani de zile, cu multa ravna, un preot. Nu este un cuvant de lauda daca voi spune: cel mai harnic preot din tara. El este redactorul unei foi pentru popor care se imprastie la sateni, o foaie pentru norodul cel mare al satelor. Are in ea []La Sibiu, pe langa Mitropolia noastra ortodoxa, lucreaza de ani de zile, cu multa ravna, un preot. Nu este un cuvant de lauda daca voi spune: cel mai harnic preot din tara. El este redactorul unei foi pentru popor care se imprastie la sateni, o foaie pentru norodul cel mare al satelor. Are in ea fel de fel de stiri folositoare. Dar mai ales are o parte pe care nici o alta publicatie n-o are asa de minunat si de bogat talcuita: e partea crestinului. Foaia poarta numele Lumina Satelor. Cine se va abona la ea este in castig. () Dar preotul de la Sibiu mai are o sumedenie de carti din care se vede ca darul lui Dumnezeu a fost din belsug revarsat peste inima acestui minunat slujitor al Lui. () Le recomandam bucuros pe toate.

Numele preotului e bine sa fie pus la inima ca o pilda rara de ucenic al Mantuitorului. Insemnati-l bucurosi ca pe o descoperire: preotul Iosif Trifa.

Nicolae IORGA*Munca Parintelui Trifa este o pilda.

Oastea Domnului Iisus este o asociatie absolut noua la noi; ai carei membri isi iau obligatia de a trai crestineste. Organizatia este cu mult prea interesanta, ca idee; caci ea incearca sa solutioneze problema careia, in Apus ba chiar si la franciscanis mul nostru ii raspund tertiarii .

Ea ar trebui urmarita mai indeaproape si sprijinita. Munca de increstinare are destule lucruri de invatat de la activitatea parintelui Trifa.

Nae IONESCU*Cat de mult s-a discutat despre acest smerit preot, care a incercat, pe toate caile, sa contribuie la revi gora rea sentimentului religios in viata credinciosilor ortodocsi din Romania Mare! Cat de mult i s-au contestat meritele si cate patimi nu s-au dezlantuit in jurul activitatii sale misionare, animata de cele mai bune intentii! i ce bine ar fi daca nu s-ar fi ajuns la dezlantuirea acelor patimi, incheiate in mod de-a dreptul tragic pentru Parintele Trifa!Parintele Iosif Trifa a fost nu numai un iscusit gazetar fireste, cu articole scrise pentru credinciosii tarani ci, mai presus de toate, un neobosit si entuziast misionar in cadrul cunoscutei miscari Oastea Domnului . Aceasta a pornit la drum in anul 1923, cu binecuvantarea si sub indrumarea directa a mitropolitului Ardealului, Nicolae Balan, dar adevaratul ei animator si indrumator de fiecare zi a fost Iosif Trifa. Miscarea religioasa Oastea Domnului avea ca sfanta misiune o regenerare sufleteasca a intregului neam romanesc , asa cum afirma insusi mitropolitul Nicolae Balan in 1930.

O asemenea miscare misionara era absolut necesara dupa realizarea unitatii noastre de stat din 1918. Este lucru stiut ca intregirea neamului a adus schimbari si in mentalitatea intelectualilor si a credinciosilor tarani de pana in 1918. In viata celor mai multi intelectuali, de pilda, se manifesta un indiferentism religios total, chiar aversiune, fata de Biserica, iar viata spirituala a multor credinciosi tarani a inceput sa fie tulburata de actiunile proze litiste ale unor secte religioase, de...