Furtunile si viforele cele mari strica mai intai telefoanele. Doboara stalpii de telegrafi si rupe sarmele -si prin asta satul respectiv, casa respectiva, tinutul respectiv, si-a pierdut legatura telefonica ; nu mai poate grai cu departarile si nu mai stie nimic ce se petrece. Asa e si cu viforul ispitelor si patimilor. El strica []Furtunile si viforele cele mari strica mai intai telefoanele. Doboara stalpii de telegrafi si rupe sarmele -si prin asta satul respectiv, casa respectiva, tinutul respectiv, si-a pierdut legatura telefonica ; nu mai poate grai cu departarile si nu mai stie nimic ce se petrece.

Asa e si cu viforul ispitelor si patimilor. El strica mai intai telefonul nostru cel sufletesc; legatura noastra cu Dumnezeu.

Cand prin viata noastra trece vifor de patimi si ispite el ne strica mai intai telefonul rugaciunii, vorbirii noastre cu Dumnezeu; ne ia graiul, ne ia credinta, ne ia mintea, ne ia rusinea, ne ia frica de pacat, ne ia si ne rupe orice legatura cu ceriul. i cand vin revolutii si rascoale, tot asa se intampla. Furtuna lor strica mai intai telefonul. Cand, la sfarsitul razboiului, venise si pe la noi pe sate un pic de sloboda ruseasca telegrafele au fost pustiite cele dintai. Orice slobod strica mai intai telefonul pentru ca sa se faca noapte de nesiguranta si nime sa nu mai stie ce se petrece prin tara si lume.

Asa e si cu sloboda pacatului. Asa e si rascoala pe care o face patima si pacatul in viata noastra. Ea rupe mai intai telefonul , legatura noastra cu Dumnezeu si prin asta face noapte si peire in viata si sufletul nostru.

Fratele meu! Cerceteaza-ti telefonul sufletesc. i de cumva e stricat si nu functioneaza repara-1. Incopcie iar s rmele la loc si refa-ti legatura cu ceriul, cu Dumnezeu.

Pr. Iosif Trifa- Isus Biruitorul, Nr.03, anul 1936