1. Dintre toti psalmii de rugaciune si de durere strigati catre Dumnezeu in cele mai amare stari ale sufletului credincios, poate ca nici unul nu este mai trist si mai dureros ca Psalmul 88. O, ce intuneric vine uneori peste viata noastra! Domnul sa ne dea atunci o rabdare indelunga si increzatoare. 2. In toti []1. Dintre toti psalmii de rugaciune si de durere strigati catre Dumnezeu in cele mai amare stari ale sufletului credincios, poate ca nici unul nu este mai trist si mai dureros ca Psalmul 88.

O, ce intuneric vine uneori peste viata noastra! Domnul sa ne dea atunci o rabdare indelunga si increzatoare.2. In toti ceilalti psalmi de durere mai straluceste pe ici, pe colo si cate o raza de lumina.

In fiecare din ei mai este si cate un luminis de speranta in mijlocul marilor incercari si primejdii, dar in acest psalm nu este nici una.

Ci de la inceputul si pana la sfarsitul lui, sufletul bantuit de toate puterile intunericului se chinuieste fara nici o raza de mangaiere,intr-adevar, in groapa cea mai de jos.

Domnul ne trece si prin astfel de stari, pentru ca sa stim sa-i ajutam pe altii cand vor ajunge asa.3. Cartea lui Dumnezeu cuprinde indrumari si exemple pentru iesirea din oricare ispita, din orice primejdie sau incurcaturain care ar putea ajunge un om,un neam sau un rand de oameni,in orice loc sau varsta din viata lor.

Toate fiind scrise pentru ca noi sa putem cunoaste (Lc 1, 4)si sa putem crede (In 20, 31),ca sa ne putem mantui nadajduind totdeaunasi rugandu-ne neincetat.4. Pentru ca sa putem cunoaste ca exista si astfel de stari, de aceea au fost lasate toate acestea.

Pentru acele stari de care nu pot fi altele...