In chipul de alaturi se vede omul cel duhovnicesc cu care ne-am ocupat pana aici. E Ion, omul cel duhovnicesc, ajuns la adanci batraneti. A trait o viata intreaga luptand si biruind A alergat neincetat spre darul de biruitor (cf. Flp 3, 12) si acum il asteapta cununa vietii. Multe ne-ar putea spune acest Ion []In chipul de alaturi se vede omul cel duhovnicesc cu care ne-am ocupat pana aici. E Ion, omul cel duhovnicesc, ajuns la adanci batraneti. A trait o viata intreaga luptand si biruind A alergat neincetat spre darul de biruitor (cf. Flp 3, 12) si acum il asteapta cununa vietii.

Multe ne-ar putea spune acest Ion despre viata sa si des pre taina biruintei sale. Il las pe el sa ne graiasca. i Ion ne graieste:Fost-am si eu odata un crestin ca toti crestinii cei multi de azi. Duminica dimineata mergeam la biserica, dupa-amiaza, la crasma. Dimineata ma rugam, dupa-amiaza ma imbatam. Pe cat ma spalam, mai tare ma manjeam. Ma rugam regulat seara si dimineata lui Dumnezeu, dar toata ziua traiam fara Dumnezeu. In fiecare post al Pastilor ma lasam de tutun si bautura, dar la Pasti iar ma dezlegam Abia apucam sa vina Pastile, sa pot bea si fuma. Slujeam la doi stapani si traiam in credinta ca mi-am facut datoria .

Dar, intr-o zi, un ostas al Domnului mi-a dat un Nou Tes tament. Am citit din el Evanghelia de la Ioan si m-a pus pe ganduri. Biblia m-a dat pe mana DuhuluiSfant, iar Duhul Sfant m-a ingenuncheat la picioarele Crucii. La picioarele Crucii mi s-au deschis ochii sa vad ca-i o minciuna mare toata viata mea de crestin La picioarele Crucii mi s-au deschis ochii sa vad dragostea cu care m-a iubit Dumnezeu si sa vad si ura cu care am urat pe fratele meu. i tot la pi cioarele Crucii am aflat ca toata viata mea e un dar al Cru cii, e un dar al Celui Ca re a rabdat in frico satele chinuri pentru mine, pen tru iubirea si mantuirea mea Insa eu, ticalosul, am nesocotit acest dar prin nepasarea si faradelegile me le. Plangan du-mi pa cate le sub Crucea Domnului Hristos, am auzit ves tea cea minunata ca Dom nul imi iarta trecu tul meu. Ma spala de toate pacatele cu Sangele Lui, ca sa pot incepe o via ta noua cu El. La picioarele Crucii am auzit strigarea Duhului Sfant: Ioane draga! De azi inainte, tu nu mai esti al tau, ci esti al lui Iisus Hristos, Care te a ras cumparat cu un dar asa de mare (I Cor 3, 23 si 6, 19)! Tu trebuie sa te rastignesti impreuna cu Domnul, ca sa invii cu El si sa traiesti cu El o viata noua . Eu am ascultat indemnurile Duhului: Am fost rastignit impreuna cu Hristos si traiesc, dar nu mai traiesc eu, ci traieste in mine Hristos (Gal 2, 20).

Dar toate acestea continua Ion nu s-au petrecut asa repede, cum vi le spun d-voastra. Mi-a trebuit o viata in treaga de lupta, de priveghere si de inaintare in cele sufle testi, pana sa pot rosti si trai cuvintele: De acum nu mai traiesc eu, ci traieste in mine Hristos .

Vrajmasul diavol a luptat neincetat sa ma poata abate din caile Domnului Patruzeci de ani m-a ispitit neincetat ispiti torul Mi-ar trebui zile intregi sa va spun in cate chipuri si feluri a incercat satan sa ma faca iarasi un om de lume, un om lumesc. Insa toate incercarile lui au fost zadarnice. Eu am biruit, iar taina biruintei mele este Golgota. Eu am biruit lu mea in numele Celui Care a zis: Indraznti, caci Eu am biruit lumea (In 16, 33). Cu Golgota am biruit lumea. Prin Gol gota, prin Jertfa Crucii, am ajuns sa traiesc o viata legata clipa de clipa cu cerul, cu Dumnezeu. Prin aceasta legatura imi vine tot ce-mi trebuie ca sa traiesc o viata de biruitor. Prin aceasta legatura imi vine darul Duhului Sfant, imi vine ajutor, imi vine putere, rabdare, smerenie, dragoste, iertare Imi vine ravna si foc sufletesc Prin aceasta legatura imi vine si darul biruintei, pe care Domnul ni l a castigat sus pe Crucea Golgotei.

Taina biruintei mele continua Ion este Golgota, Crucea si Jertfa Mantuitorului. De cate ori am simtit suierul sarpelui, m-am retras ca intr-o cetate in darurile Crucii si sub scutul Crucii. Satan si-a batut mult capul cum sa ma poata scoate din cetatea Golgotei. Nu tagaduiesc M-a si scos cu vi clesug de cateva ori si cumplit m-a ranit. Eu insa am aler gat iarasi sub picioarele Crucii si am cerut iertare. Domnul m-a certat si iarasi m-a iertat,...