Vine un trimis al lui Dumnezeu: se naste Moise; Satan in lupta cu planurile lui Dumnezeu; Moise, icoana Mantuitorului Framantarile scaparii israelitenilor din robie au fost lungi si grele. Doreau cu foc libertatea, dar n-au putut face nimic pana n-a venit o interventie de sus, de la Dumnezeu. N-au putut face nimic pana n-a sosit []Vine un trimis al lui Dumnezeu: se naste Moise; Satan in lupta cu planurile lui Dumnezeu; Moise, icoana MantuitoruluiFramantarile scaparii israelitenilor din robie au fost lungi si grele. Doreau cu foc libertatea, dar n-au putut face nimic pana n-a venit o interventie de sus, de la Dumnezeu. N-au putut face nimic pana n-a sosit Moise, alesul si trimisul Domnului.

Moise este icoana Mantuitorului. Framantarile israelitenilor dupa libertate preinchipuiau framantarile omenirii dupa libertatea pierduta, dupa scaparea din robia in care ne bagase pacatul stramosesc. Dar toate aceste framantari au fost zadarnice pana n-a sosit Iisus, Izbavitorul si Mantuitorul. i asa e si cu framantarile mantuirii noastre. Toate framantarile noastre de a scapa din robia pacatului sunt zadarnice pana ce nu vine si intervine Iisus Mantuitorul. i acum sa vedem lupta scaparii din robie a israelitenilor, caci aceasta lupta e plina de invatatura si pentru noi si lupta mantuirii noastre.

Domnul Dumnezeu isi avea planurile Sale cu poporul israelitean. Prin Faraon, diavolul lucreaza cu indarjire contra acestor planuri. Faraon este unealta diavolului. El da ordin sa fie nimiciti toti copiii de partea barbateasca a israelitenilor. Atunci Faraon a dat urmatoarea porunca la tot po porul: Sa aruncati in rau pe orice baiat ce se va naste (Iesirea 1, 22). Acest ordin era un atac al Satanei; era un atac cunoscut. Il intalnim prin toata Scriptura. Il intalnim si la nasterea Domnului cand Satan prin Irod asijderea il cauta pe pruncul Iisus sa-L omoare. Incepand din gradina Edenului, diavolul a cautat pe tot locul sa nimiceasca planurile Domnului si pe alesii Domnului. Pe Abel l-a omorat, pe Iosif a incercat sa-L omoare, pe pruncul Iisus a cautat sa-l omoare, pe Moise cauta acum sa-l omoare. Pe tot locul, sarpele diavol a cautat sa curme, cu ajutorul mortii, mersul lucrarii lui Dumnezeu.

Insa puterea lui Dumnezeu este mai mare decat puterea vrajmasului diavol. In toate atacurile contra planurilor lui Dumnezeu, Satan a ramas pe urma infrant si rusinat.

Dumnezeu lucreaza intr-un chip minunat si neasteptat si aci. Mama lui Moise nu s-a indurat sa dea pruncul pier-zarii. L-a tinut tainuit trei luni si la trei luni i-a facut sicrias de papura, l-a uns cu pacura si, asezand pruncul in el, l-a pus intre trestii pe malul raului (Iesirea 2, 2-3).

Vedeti cum incepe Dumnezeu sa lucreze si aci. La lasat pe Moise sa se coboare mai intai ca intr-un mormant pentru ca de aici sa-l ridice si de aici sa porneasca mantuirea israelitenilor. Sicriasul de papura era un lucru mic si slab. El era insa tare in planurile lui Dumnezeu. Sicriasul era intarit si de credinta mamei. Credinta mamei a facut acest sicrias si ea l-a slobozit sa pluteasca pe apa. Nu asa intr-un noroc a slobozit mama copilul pe apa, ci credin ta ei intr-un Dumnezeu Mantuitor a facut acest lucru. Prin credinta, parintii lui Moise nu s-au lasat inspaimantati de...