O stare de vorba a fratelui Traian Dorz la Sibiu prin anii 80 () Sfantul Apostol Petru spune asa: Pentru ca veti dobandi ca sfarsit al credintei voastre mantuirea sufletului vostru , nu la inceput. Unii promit mantuirea: Veniti la noi, ca sunteti mantuiti! ; Fa asa si vei fi mantuit! ; Fa asa si vei fi mantuit! . Dar []O stare de vorba a fratelui Traian Dorz la Sibiu prin anii 80() Sfantul Apostol Petru spune asa: Pentru ca veti dobandi ca sfarsit al credintei voastre mantuirea sufletului vostru , nu la inceput. Unii promit mantuirea: Veniti la noi, ca sunteti mantuiti! ; Fa asa si vei fi mantuit! ; Fa asa si vei fi mantuit! . Dar Mantuitorul, mantuirea Lui, n-o da chiar asa usor cum dau oamenilor mantuirea lor. Cu mantuirea oamenilor nimeni n-a fost mantuit si nici nu va fi niciodata. Ca Domnul nu da la inceput mantuirea, ci la sfarsit. Cel care va fi credincios pana la moarte, acela va capata cununa vietii. Cel care va birui pana la sfarsit, acela va fi mantuit.

E frumos inceputul bun, dar daca are un sfarsit rau, ce valoare mai are un inceput frumos?Mai ales slujba de preot este o slujba foarte pretentioasa si foarte mare si plina de grea raspundere. Un preot bun, () mai ales cand merge in urma unui preot rau, are de implinit acolo o slujba uriasa si grea. i, de obicei, cam asa se intampla.

Imi amintesc ca am citit undeva despre un preot tanar care a mers intr-o parohie. Nu mergea nimeni la biserica Preotul dinainte a fost Domnul sa-l ierte betiv, mincinos, lacom si asa cum se-ntampla pe pamant oamenii sunt plini de slabiciuni; si daca el nu lupta, si daca nu-i nimeni care sa-l ajute, el se duce din rau in mai rau, pana cand nici nu mai stie un altfel de viata, decat aceea in care traieste el. Nu mai mergea nimeni la biserica si bietul preot tanar facuse o juruinta inaintea lui Dumnezeu ca el va trai ca in fata lui Dumnezeu, va face slujba ca in fata lui Dumnezeu, va propovadui ca in fata lui Dumnezeu, permanent. Cand s-a vazut in biserica goala si toata lumea batjocorea si dispretuia, a zis: Ce fac eu aici? Trebuie sa fac o slujba ca pentru Dumnezeu . i s-a hotarat sa faca asa cum si-a pus legamantul. Canta din altar randuiala Liturghiei, trebuia [apoi] ca nici cantaret n-avea sa mearga in strana, sa raspunda, ca pentru Dumnezeu! El zicea: Chiar daca nu vine nimeni la biserica, Domnul Iisus e aici, pentru ca El este in Casa Tatalui . Domnul Iisus a spus: Eu totdeauna sunt in Casa Tatalui . Deci noi, si cand nu-i nimeni, pentru El trebuie sa facem slujba aceasta. i duminici la rand, el a slujit in altar singur si-n biserica si-a raspuns singur. Predica si-a ascult-o singur. Privea cu tristete la scaunele goale din biserica si s-a hotarat odata sa predice scaunelor goale. Ce minunata este o predica pentru scaunele goale din biserica A inceput, de la amvon, sa spuna: O, scaune goale! Cate lucruri frumoase am sa spun eu despre voi . i a inceput sa vorbeasca si sa laude scaunele din biserica: Voi n-ati lipsit niciodata de la Sfanta Liturghie si de la nici o slujba care se inalta spre slava lui Dumnezeu. O, scaune minunate si goale din biserica, ce lucruri frumoase se pot spune despre voi! Voi sunteti de la inceputul slujbei pana la sfarsit ascultatoare. Nici unul nu va miscati, nici unul nu plecati dintr-o parte in alta, nu veniti dupa ce a inceput slujba, nu plecati inainte de a se fi sfarsit. Nu deranjati pe nimeni, nu deschideti, nu trantiti usile, nu faceti nici un zgomot. Ascultati cu respect Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu . i a inceput sa vorbeasca tot ce putea spune, din toata inima si cu lacrimi, frumos despre scaunele prezente la biserica.

Lumea trecea pe langa biserica. Fiindca era preot nou, ei erau curiosi sa vada ce face preotul singur, ca nici unii nu se duceau acolo. S-au dat pe langa usa si au inceput sa asculte. El a lasat toate usile deschise. i, cand vorbea el asa inflacarat si cu lacrimi scaunelor goale, ascultatorii s-au gramadit pe la usa. Cui vorbeste parintele in felul acesta? I-a cucerit caldura, puterea, miscarea sufleteasca cu care vorbea el. El vorbea pentru Dumnezeu, adeseori cu ochii inchisi sau privind in sus. i nici nu a observat ca in jur e forfota si ca, incet, incet, pe langa pereti se strecura cate unul in biserica si, pe dupa stalpi si pe dupa colturi, ascultau.

Dupa ce a terminat cu laudele, a spus: O, scaune goale din biserica, dar eu am impotriva voastra o mare judecata. S-o spun:Voi ati venit aici si stati necurmat, si ascultati Cuvantul lui Dumnezeu, e adevarat. Dar totusi nici unul dintre voi n-ati mers sa impliniti cu fapta acest Cuvant al lui Dumnezeu.

Vi s-a spus despre saracii care au nevoie sa fie cercetati; nici unul nu v ati dus.

Vi s-a spus despre cei nenorociti si despre cei neajutorati, fata de care avem datorie; nici unul nu v-ati miscat.

Au venit langa voi, au trecut pe langa voi saracii; nici unul nu v-ati deschis inima si n-ati deschis punga, sa dati si sa ajutati. tiati ca trebuie facute atat de multe lucruri pentru Casa lui Dumnezeu; nici unuia nu vi s-a miscat inima sa va duceti, sa aduceti si voi, sa puneti si voi umarul, sa ridicati si voi, sa ajutati si voi cu ceva lucrarea lui Dumnezeu. Ati ascultat atata vreme Cuvantul cel Sfant al lui Dumnezeu, dar tot uscate sunteti. Nici unul nu v-ati muiat, nici unul n-ati stors o lacrima, inima nici unuia dintre voi nu s-a miscat de dragoste pentru Dumnezeu, sa asculte si sa implineasca voia Lui. i a spus el asa niste cuvinte: Iata, acum de atatia ani sunteti in biserica. Domnul Iisus de atata vreme va tot cheama sa va hotarati pentru El, sa incepeti sa faceti ceva pentru Dumnezeu. Ca nu cel care aude Cuvantul lui Dumnezeu este mantuit, ci acela care face voia lui Dumnezeu . i-a spus: Ar fi vremea sa va hotarati si voi pentru Dumnezeu. O, scaune goale! Vine Judecata, vine focul din Ziua de Judecata si pieire a tuturor celor care au auzit si au cunoscut Cuvantul lui Dumnezeu, dar nu l-au implinit cu fapta. Ce va asteapta pe voi, scaune uscate, scaune goale, scaune neascultatoare de Dumnezeu? Nu vreti sa va hotarati voi astazi pentru Dumnezeu, in frunte cu mine, sa nu mai fim cum am fost? Domnul Iisus bate la usa . i a facut asa o predica de chemare, sa se hotarasca scaunele goale, uscate, neascultatoare de Dumnezeu sa puna hotarare si legamant ca de atunci inainte sa faca cu fapta voia lui Dumnezeu. Cand a facut o chemare, numai ca observa uimit ca din toate partile veneau suflete plangand si ingenunchind acolo in fata altarului. i, in chemarea lui, zicea: Veniti sa ingenunchem toti, sa punem gand si legamant, si hotarare ca, de azi inainte, sa traim voia lui Dumnezeu cu adevarat . i s-a umplut biserica de suflete care au pus legamant si hotarare.

Din clipa aceea n-a mai avut el biserica goala!A fost la noi, nu de mult, un preot care slujeste la o parohie romaneasca. El zicea ca are opt sute de suflete in Torino, in Italia. Zicea el ca-i devotat pentru Domnul si hotarat, dar tare se plangea ca nu are ascultatori adevarati si implinitori cu fapta ai Cuvantului lui Dumnezeu in biserica. Zice: Atat s-a adancit neascultarea si stricaciunea, si necredinta si, din cauza belsugului, oamenii au ajuns nesimtitori fata de Cuvantul lui Dumnezeu si nepasatori fata de chemarile Lui. Poti sa le predici oricum nici nu cred in venirea Domnului. Zic ei la Crez: si iarasi va veni, cu marire, sa judece viii si mortii , dar nu cred. Ca, daca ar fi sa creada, n-ar trai cum traiesc. i, ca sa am ascultatori la biserica, trebuie sa organizez serate si ceaiuri si, pana la urma, trebuie sa fac si compromisuri cu credinta mea, ca altfel n-am ascultatori.

I-am spus si lui atunci predica scaunelor goale din biserica. i i-am spus: Dumneavoastra v-ati predat lui Dumnezeu din toata inima, cu lacrimi si cu pocainta, sa va foloseasca Dumnezeu in primul rand ca pe niste oameni intorsi la El si predati, si hotarati total pentru El? Ca pe un om nou si devotat cauzei lui Dumnezeu, cu toata inima, in locul in care v-a asezat? Sau n-ati facut lucrul acesta? N-am facut acest lucru. Cred ca lucrul cel mai important pe care-l avem de facut pentru binele nostru, in primul rand, si pentru reusita slujbei pe care-o facem e sa ne predam lui Dumnezeu din toata inima, cu tot sufletul, cu toata fiinta, cu toata puterea, cum a spus Cuvantul Domnului: Sa-L iubesti pe Dumnezeu mai presus ca orice, din toata inima ta, cu toata puterea ta, cu tot cugetul tau si cu tot sufletul tau . Daca noi am face acest act de predare Domnului din toata inima, si atunci, din starea asta, am propovadui Cuvantul lui Dumnezeu si am chema sufletele sa se intoarca la Dumnezeu, cred ca, cel putin, n-ar mai fi nevoie sa facem compromisuri cu sufletul nostru, ca sa putem avea suflete la biserica. Pentru ca din dragostea lui Dumnezeu nu poate sa izvorasca, decat suflete care sa-L iubeasca pe Dumnezeu. i din focul Duhului Sfant nu poate iasa, decat suflete pline de acest foc. Dar intai trebuie sa ne predam pe noi insine si dupa aceea sa facem aceasta slujba, cu toata incredintarea ca Dumnezeu o binecuvanteaza. Ca nu talentul nostru si elocventa noastra [conteaza], si darurile noastre, si mai stiu eu cate priceperi am avea noi in tot ceea ce cere arta oratoriei sau celelalte. Nu acestea aduc castig si folos adevarat cauzei lui Dumnezeu. Ci predarea noastra si participarea Duhului Sfant la tot ceea ce facem noi.

Am citit (eu n-am fost si n-am putut vedea) ca, pe cupola Capelei Sixtine din Roma, Michelangelo a pictat acolo momentul cand Dumnezeu i-a dat lui Adam viata, intr-un fel foarte inspirat si tainic. tim ca Adam era facut desavarsit, dar inca n-avea viata. (Nu stiu, poate ca ati vazut) Ce m-a patruns pe mine si la ce am ramas e ideea pe care a avut-o el. Adica ce vrea sa spuna el: contactul cu Dumnezeu este ceea ce da valoare si ceea ce da eternitate tuturor creatiilor. i noi insine vedem si verificam in viata noastra, ca apoi la asta m-am gandit: sa localizam ideea la experienta noastra insine. i noi umblam destul fara contactul cu Dumnezeu, in multe. Dar cand harul lui Dumnezeu, puterea lui Dumnezeu se apropie pana la limita la care ne putem noi ridica pe varfurile puterilor noastre spre Dumnezeu (ca El nu Se coboara mai jos de pana unde putem noi, cu eforturile noastre, sa ne ridicam; ni se cere si noua sa ne ridicam pana la nivelul accesibil noua), El acolo coboara. i atunci cand noi Il contactam pe Dumnezeu, atunci simtim cum puterea lui Dumnezeu lucreaza. Spui de multe ori cate o predica; bajbai de multe ori la niveluri mai jos. Vine [insa] momentul cand te atingi de Dumnezeu, faci contactul. Atunci cuvantul capata putere. Nu stii de unde vine, pentru ca n-ai gandit inainte, nici n-ai citit de la nimeni. Dar Cuvantul lui Dumnezeu l-ai contactat, puterea lui Dumnezeu te-a atins in momentul cuvantului, in momentul de culme. Am contactat pe Dumnezeu si atunci cuvantul nostru capata putere din eternitate.

In scris e acelasi lucru; in cantare; in rugaciune Stai cateodata intr-o rugaciune si lupti sa te ridici sa te ridici undeva, si vezi ca n-ai reusit, decat pana la nota 3 sau 5, sau 7. Cand ajungi la nota 10, adica-L contactezi pe Dumnezeu, vine asa o putere si curg niste cuvinte si niste ganduri si simti ca te...