i Ghehazi a raspuns: Cu pace. M-a trimis stapanul meu sa-ti spun: Iata au venit acum la mine din muntele lui Efraim doi tineri dintre fiii proorocilor; da-le un talant de argint si doua randuri de haine (IV Regi 5, 22). Sfintii Parinti talcuiesc acest loc, spunand ca cei doi tineri pentru care cerea Ghehazi [] i Ghehazi a raspuns: Cu pace. M-a trimis stapanul meu sa-ti spun: Iata au venit acum la mine din muntele lui Efraim doi tineri dintre fiii proorocilor; da-le un talant de argint si doua randuri de haine (IV Regi 5, 22).

Sfintii Parinti talcuiesc acest loc, spunand ca cei doi tineri pentru care cerea Ghehazi talantul si hainele nu erau tineri dintre fiii proorocilor, ci erau fratii lui insotitori: mincinosul si lacomul. Intai a mintit ca l-a trimis stapanul lui, apoi aluneca, cu ochii lacomi si cu mainile intinse ca un hraparet, dupa daruri. Inima lui, ochii, mainile si intreaga lui fiinta erau indreptate cu totul la carul lui Neeman, intocmai cum o fiara salbatica, cand pune ochii pe o prada, face totul sa puna si gheara pe ea.

Intr-o zi de toamna, un lup fugarea o caprioara pe camp. i era cu ochii tinta dupa ea, cum sa-i cada in gheare. Era pe acolo o cale ferata pe care tocmai atunci trecea un tren. Caprioara a trecut chiar prin fata trenului catre padure, iar lupul, care nu-si lua ochii de la ea, a intrat sub rotile trenului. Ce s-a putut intampla se banuieste usorAsa se intampla si cu cel hraparet si lacom dupa lucrurile moarte ale lumii acesteia. Iar Cuvantul lui Dumnezeu ne avertizeaza: Nu iubiti lumea, nici lucrurile din ea (I Ioan 2, 15), caci lumea, impreuna cu pofta ei, trece, si asa vor trece si cei care cauta lumea si lucrurile ei;...