5 mai, Psalmul 52, v. 1 Asupritorul este totdeauna nu numai rau, ci si ingamfat. Simtindu-se, fata de cei slabi, puternic, fata de cel fara aparare simtindu-se urias, asupritorul totdeauna nesocoteste dreptatea celui care nu si-o poate lua de la el cu forta si calca in picioare cu trufie si nesimtire orice lege care l-ar []5 mai, Psalmul 52, v. 1Asupritorul este totdeauna nu numai rau, ci si ingamfat. Simtindu-se, fata de cei slabi, puternic, fata de cel fara aparare simtindu-se urias, asupritorul totdeauna nesocoteste dreptatea celui care nu si-o poate lua de la el cu forta si calca in picioare cu trufie si nesimtire orice lege care l-ar obliga sa fie om.

Omul cel rau si asupritor, ca si neamul cel rau si asupritor, se faleste cu puterea sa, iar dupa aceea se faleste cu ispravile sale. i tocmai ceea ce ar trebui el sa considere ca o rusine pentru el, ajunge sa considere ca o lauda. Cu adevarat cel care face raul isi pierde si mintea (Ps. 14, 4).

Un om cu mintea sanatoasa, chiar si cand face fapte vrednice de lauda, stie ca nu trebuie sa se faleasca cu ele sau cu el, caci faptele bune, in mod natural, un om care este om, este normal sa le faca i apoi nu cel care se lauda singur este laudat, ci acela pe care Dumnezeu si faptele lui insusi il lauda (Rom. 2, 29; 2 Cor. 10, 18).

Dar un asupritor se arata cu atat mai nebun si mai vinovat cu cat, dupa ce savarseste nelegiuirea in toate felurile, nu numai ca nu-si recunoaste nelegiuirea savarsita si nu-si indreapta urmarile ei, ci isi mai si face din aceasta injositoare salbaticie o pricina de fala si de animalica laudarosie. Ce rusine si ce degradare pentru un om sau pentru un popor care nelegiuieste in felul acesta!Ce rusine pentru un om cu labe puternice sa se laude cum a batut niste copii sau niste batrani sau niste femei! Ce rusine pentru un om inarmat care se faleste cum a bagat groaza in niste oameni blanzi, slabi si pasnici, saraci si credinciosi! Ce rusine pentru un popor mare, bogat si puternic,...