Spun Parintii Bisericii, in special Sfantul Grigorie Teologul si Sfantul Maxim Marturisitorul, ca exista trei feluri de Pasti: Pastile dupa Lege, Pastile dupa Har si Pastile Imparatiei ce va sa fie. Plini de nadejde, afirmam in Simbolul credintei: Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie. In timpul Pastilor celor dupa Lege []Spun Parintii Bisericii, in special Sfantul Grigorie Teologul si Sfantul Maxim Marturisitorul, ca exista trei feluri de Pasti: Pastile dupa Lege, Pastile dupa Har si Pastile Imparatiei ce va sa fie.

Plini de nadejde, afirmam in Simbolul credintei: Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie. In timpul Pastilor celor dupa Lege am ales forma la plural, desi este corecta si la singular, Paste , evreii sarbatoreau si sarbatoresc eliberarea lor, cu ajutorul lui Dumnezeu, din robia egipteana. Pastile cele dupa Har pe care le traim acum, in epoca Duhului Sfant isi au izvorul in Invierea Domnului, prin care suntem trecuti de la moarte la Viata si de pe pamant la cer. Pastile Imparatiei ce va sa fie sunt superioare celorlalte doua, si aceasta o aratam inca de cand cerem la Sfanta Liturghie: Da-ne noua sa ne impartasim cu Tine mai cu adevarat in ziua cea neinserata a Imparatiei Tale, cerere bazata pe cuvantul Mantuitorului: i va spun voua ca nu voi mai bea de acum din acest rod al vitei pana in ziua aceea cand il voi bea cu voi, nou, intru imparatia Tatalui Meu (Mt 26, 29).

La toate cele trei Pasti s-a dat si se va da o lupta crancena intre Satana si Dumnezeul nostru vesnic. Cartea Iesirea arata lupta celui rau ca poporul Israel sa nu paraseasca robia egipteana. Satana, prin slujitorul sau, faraonul Egiptului, s-a impotrivit acestei izbaviri, dar Domnul Dumnezeu nu numai ca i-a scos din robie pe israeliteni, si nu numai ca i-a trecut prin Marea Rosie ca pe uscat, dar le-a daruit si semnul izbavirii viitoare: sarpele din pustie. De aicea aveti calea deschisa spre Canaan. Caci aveti Semnul , Crucea si Jertfa Lui. De sus, de pe dealul Golgotei, ni se arata in zare Canaanul, patria noastra cea dulce de maine (Parintele Iosif Trifa, Spre Canaan , pg 154)....