Exista trei feluri de ispite: 1. cele pregatite de diavolul; 2. cele venite prin firea noastra pamanteasca; 3. si cele pregatite prin voia lui Dumnezeu. 1. Diavolul este numit de Sfantul Cuvant: Ispititorul (I Tes. 3, 5) si arpele (II Cor. 11, 3). El a ispitit pe Domnul nostru in toate felurile, spre a zadarnici []Exista trei feluri de ispite:1. cele pregatite de diavolul;2. cele venite prin firea noastra pamanteasca;3. si cele pregatite prin voia lui Dumnezeu.1. Diavolul este numit de Sfantul Cuvant: Ispititorul (I Tes. 3, 5) si arpele (II Cor. 11, 3).

El a ispitit pe Domnul nostru in toate felurile, spre a zadarnici lucrarea de mantuire pe care Tatal o pregatise prin Fiul Sau pentru lumea intreagaDiavolul L-a ispitit in toate felurile, dupa aceea a plecat de la El pentru o vreme (Luca 4, 13). Hristos a fost ispitit in toate lucrurile (Evrei 4, 15).

Aceste ispite sunt venite de la diavolul, indeosebi impotriva statorniciei in credinta fata de Dumnezeu (I Tes. 3, 5). i impotriva curatiei si a dragostei fata de Hristos (II Cor. 11, 3).2. Firea pamanteasca va fi mereu pentru noi un izvor de is pite. Spune Sf. Ap. Iacov: Fiecare om este ispitit cand este atras de pofta lui insusi si momit (Iacov 1, 14). Cei ce urmaresc imbogatirea cad in ispita, in lat si in multe pofte nesabuite si vatamatoare, care cufunda pe oameni in prapad si pierzare (I Tim. 6, 9).3. Cele care vin din partea lui Dumnezeu, de fapt, nu sunt ispite, ci sunt mustrari, incercari, cercetari toate avand scopul...