Vorbirea fratelui Cornel Silaghi de la adunarea din a treia seara de priveghere a fratelui Popa Petru Slava Tatalui si Fiului si Duhului Sfant. Amin. [Citesc] cateva versete din psalmul care s-a spus la rugaciune, 116: Intoarce-te, suflete, la odihna ta, caci Domnul ti a facut bine. Da, Tu mi-ai izbavit sufletul de la moarte, ochii []Vorbirea fratelui Cornel Silaghi de la adunarea din a treia seara de priveghere a fratelui Popa PetruSlava Tatalui si Fiului si Duhului Sfant. Amin.[Citesc] cateva versete din psalmul care s-a spus la rugaciune, 116: Intoarce-te, suflete, la odihna ta, caci Domnul ti a facut bine. Da, Tu mi-ai izbavit sufletul de la moarte, ochii din lacrimi si picioarele de cadere. Voi umbla inaintea Domnului pe pamantul celor vii. Am crezut si de aceea am vorbit: Am fost foarte apasat . In nelinistea mea, ziceam: Toti oamenii sunt mincinosi . Cum voi rasplati Domnului toate binefacerile Lui fata de mine? Voi inalta paharul izbavirii si voi chema Numele Domnului; imi voi implini juruintele facute Domnului in fata intregului Sau popor. Scumpa este inaintea Domnului moartea celor iubiti de El .

Preaiubitii nostri, a fost de multe ori cand ne-am abatut si am trecut pe-aici, prin casa fratelui Petru o casa de bucurie, de intalnire si de partasie; dar plina de lacrimi [acum si pentru aceasta] pierdere, [insa care sunt] si lacrimi de bucurie pentru partasia si pilda vrednica de urmat, dupa cum s-a amintit inca de-aseara si pana acum: Priviti la inaintasi si la felul sfarsitului lor de vietuire si urmati-le credinta .

Am fost binecuvantati de Dumnezeu, la randul cetei noastre, in timpul si in zilele noastre, in tara noastra, in neamul nostru, in poporul nostru si in Biserica noastra buna si strabuna, [care este] a sfintilor inaintasi. A amintit de multe ori fratele Traian: Cei ce nu-si leaga viata lor de a inaintasilor nu sunt vrednici nici pentru prezent, nu sunt vrednici nici pentru urmasi . Viata noastra, legata de pilda vietii inaintasilor vrednici de urmat, va da [roada] pentru cei ce vor urma dupa noi. Faceti urme drepte cu picioarele voastre , pentru ca cei ce vin dupa voi sa nu se poticneasca. Cat de frumoase si sfinte sunt picioarele celor ce duc vesti bune! Ale celor ce vestesc pacea! Bucura-te, Sioane, ca Imparatul tau domneste! Binecuvantate si sfinte sunt ele; se sfintesc si locurile pe unde trec aceste picioare sfinte care duc pacea, impacarea. Care duc totdeauna un cuvant de pace, un cuvant de imbarbatare, un cuvant de mangaiere, un cuvant de zidire. Caci sunt asa de rare si-s asa de rari oamenii [acestia]! i, asa cum s-a spus, se duc oamenii de bine. i cati vad golul pe care il lasa oamenii acestia mari ai lui Dumnezeu!Suntem prea mici si prea marginiti ca sa vorbim de vietile sfintilor parinti, de vietile inaintasilor. Ba, chiar de ale celor ce, in zilele noastre, ne-au fost pilde vii si jaloane pentru cei ce urmeaza.

Am fost binecuvantati, mereu spun ca am fost binecuvantati de Dumnezeu cu parinti si trupesti, si sufletesti, in zilele, in timpul vietii noastre. N-avem cuvinte cu care sa-I dam slava lui Dumnezeu si sa-I multumim pentru astfel de parinti vrednici de urmat, pentru astfel de inaintasi care au fost lumini vii care au ars si s-au topit luminand in jurul lor. Cred ca n-a fost colt din tara, n-au fost localitati si locuri din tara unde picioarele fratelui Petru sa nu fi calcat, unde, cu buzele...