Una este infatisarea celor ce se roaga, dar in acelasi timp, felurita si deosebita. Unii se infatiseaza ca unui Prieten si Stapan, aducandu-I lauda si cererea pentru altii, si nu pentru ei. Altii vin sa ceara bogatie si slava, si indrazneala mai multa; altii, sa se roage sa fie izbaviti de dusmanii lor. Unii cer []Una este infatisarea celor ce se roaga, dar in acelasi timp, felurita si deosebita. Unii se infatiseaza ca unui Prieten si Stapan, aducandu-I lauda si cererea pentru altii, si nu pentru ei. Altii vin sa ceara bogatie si slava, si indrazneala mai multa; altii, sa se roage sa fie izbaviti de dusmanii lor. Unii cer sa capete o oarecare dregatorie; altii, desavarsita scapare de vreo datorie; altii eliberarea din inchisoare; altii iertarea de niscaiva vinovatii.

Inainte de toate sa punem pe hartia rugaciunii noastre o multumire sincera. In al doilea rand, marturisirea si zdrobirea sufletului intru mai multa simtire. Apoi sa facem cunoscut Imparatului toata cererea noastra. ()Nu face pe desteptul in cuvintele rugaciunii tale! Caci ganguritul simplu si nemestesugit al copiilor a induiosat pe Tatal cel din ceruri.

Nu te porni la vorbarie, ca nu cumva prin cautarea cuvintelor sa ti se imprastie mintea, Un cuvant al vamesului a facut pe Dumnezeu indurator, si un cuvant spus cu credinta a mantuit pe talhar. Multa vorbire in rugaciune pricinieste mintii naluciri si imprastiere. Iar un singur cuvant o aduna.

Cand simti dulceata sau strapungere in rugaciune, ramai in acea stare. Caci atunci se afla cu noi pazitorul care se roaga impreuna cu noi.

Nu fi indraznet, chiar daca ai dobandit curatia. Mai degraba apropie-te intru multa smerita cugetare si mai multa indraznire vei avea. Sfantul Ioan Scararul