S-a intamplat in 7 mai 399 i.

Hr: A murit Socrate, filosof. Socrate (n. cca. 470 i.

Hr.) a fost filosof al Greciei Antice. Gandirea socratica graviteaza in jurul cunoasterii de sine Gnothi se auton. Esentiala pentru om este capacitatea sa de a intra in relatie de dialog, Socrate punand pe prim plan sufletul iar nu []The post S-a intamplat in 7 mai 399 i.

Hr appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 7 mai 399 i.

Hr was first posted on mai 7, 2020 at 2:12 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 7 mai 399 i.

Hr: A murit Socrate, filosof. Socrate (n. cca. 470 i.

Hr.) a fost filosof al Greciei Antice. Gandirea socratica graviteaza in jurul cunoasterii de sine Gnothi se auton. Esentiala pentru om este capacitatea sa de a intra in relatie de dialog, Socrate punand pe prim plan sufletul iar nu corpul. Pentru Socrate, cunoasterea propriei noastre fiinte si a destinului acesteia se realizeaza pe doua cai: mediat, pe cale oraculara, prin metode mantice, divinatorii; directa, prin cunoasterea de sine, care invita la contemplarea interioara, la introspectie, actiune posibila datorata interventiei daimonului.

Socrate a fost primul ganditor care a luat ca obiect al meditatiei sale fiinta umana. Incepand cu Socrate, omul devine in mod exclusiv o problema pentru el insusi. Persoana ta este sufletul tau , spunea Socrate. O personalitate de anvergura lui Socrate nu putea sa nu ajunga sa fie urata de vanitosi si, mai ales, neinteleasa de spiritele marginite, care vedeau in el doar un parazit ce se slujea de ironie, isi atragea simpatia tinerilor si constituia un pericol pentru ordinea sociala.

Socrate s-a nascut in Atena in jurul anului 470 i.

Hr. Mama sa, Phainarete, era moasa, iar tatal sau, Sophroniscos, era sculptor. Socrate a urmat cursul studiilor oricarui tanar din vremea sa si a invatat gramatica, muzica, geometrie. Eforturile mintii trebuiau combinate cu cele ale trupului in Atena acelui moment. Dupa finalul razboaielor medice, suferind pierderi, populatia Atenei era intr-o perioada de refacere. Ulterior, dupa terminarea acestor cursuri, Socrate a avut parte de doua indrumatoare total opuse din punctul de vedere al caracterului. Aspasia din Milet era o curtezana, iar Diotima din Matineea, preoteasa. Aspasia l-a invatat pe Socrate ca dragostea ii face pe oameni mai buni si aceasta trebuie sa fie legea si masura vietuirii dintre oameni. Platon precizeaza ca Aspasia dispunea de o elocinta deosebita. Diotima din Matineea i-a sadit lui Socrate respectul fata de divinitate. Ea apare ca personaj in Banchetul de Platon, unde povesteste...