De la inceputul vietii noastre, in orice lucru si in orice nazuinta a noastra, avem mereu nevoie de o pilda, de un exemplu bun, de cineva asemenea noua, care insa este de mai nainte decat noi. i este mai mult decat noi. Pentru ca privind mereu la aceasta fiinta, ca la un model superior []De la inceputul vietii noastre, in orice lucru si in orice nazuinta a noastra, avem mereu nevoie de o pilda, de un exemplu bun, de cineva asemenea noua, care insa este de mai nainte decat noi. i este mai mult decat noi.

Pentru ca privind mereu la aceasta fiinta, ca la un model superior sa tindem si noi spre tot mai inalt, spre tot mai bine, spre tot mai frumos.

Cand vedem ca aceste trepte dumnezeiesti unii le-au putut atinge, le credem si noi cu putinta de atins. i ne dam silintele sa unim cu dorinta noastra si infaptuirea.

La orice fiinta de pe lume, pornirea de a se lua dupa altii, de a privi la exemplul altora, aceasta aplecare de a se lua dupa un model si de a se uita la o pilda este un lucru innascut.

Nenorocirea celor care se pierd insa este ca se iau dupa o pilda rea, dupa un model nefericit.

Dragostea Dumnezeului nostru Ceresc ne-a trimis noua pe pamant Intruparea Sa in Fiul Sau, Iisus Hristos.

Intruparea si intruchiparea Dumnezeirii ni s-a aratat noua prin Fiul-Dumnezeu, Omul Iisus Hristos.

Prin El ne-a fost daruita noua Rascumpararea din pacat.

Evanghelia sfinteniei si Modelul acestei sfintenii.

Rascumpararea Domnului Iisus Hristos ne-a daruit puterea si dreptul de a ne face fii ai lui Dumnezeu prin credinta.

Evanghelia Mantuitorului Hristos ne arata felul in care trebuie sa lucram cu fapta, la conditiile cerute de infierea noastra (Ioan 1, 12-13).

Iar Modelul Omului-Hristos ne sta mereu inainte, spre a ne verifica, pas cu pas, masura in care am reusit sau trebuie sa reusim in atingerea telului pe care il avem.

Duhul Sfant, Care ne-a fost trimis de Tatal in Numele Domnului nostru Iisus Hristos, ne aduce mereu aminte de aceste trei mari haruri primite de la Tatal, prin Domnul nostru Iisus Hristos (Ioan 16, 13-15).

Dar pe langa Hristos-Omul, Care ramane vesnicul si stralucitorul Model si Pilda desavarsita, la Care sa privim si de la Care sa invatam toti oamenii, barbati sau femei, tineri sau batrani, de la cei mai de sus pana la cei mai de jos, Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu a pus mereu femeilor in fata pilda altor suflete sfinte, care, privind la Hristos, au reusit, prin Harul Sfantului Duh, sa realizeze si ele o viata incununata de sfintenie.

Spre viata aceasta ni se porunceste sa privim, spre a vedea ca se poate ca fiecare femeie sa faca la fel. i spre a lupta sa poata fi asa.

Prin Sfantul Cuvant al Evangheliei, Duhul Sfant ne pune inainte pilda celei mai sfinte dintre femei si a celei mai binecuvantate dintre toate fiintele pamantesti, care a fost aleasa pentru un har unic, pentru harul de a fi cea dintai si cea mai aleasa impreuna-lucratoare cu Dumnezeu la mantuirea lumii.

Este pilda Preasfintei Fecioare Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos. Ea este, prin Iisus, si Maica noastra a tuturor.

Viata ei, ca fiind cea mai apropiata de noi, trebuie sa slujeasca de pilda fiecareia dintre femei, de la cea dintai varsta si pana la cea din urma.

De la cea mai de jos stare si pana la cea mai de sus si de la cea mai mica datorie si pana la cea mai mare.

Ne vom stradui mai departe, cu ajutorul Domnului,...