Indrazniti, Eu am biruit (In 16, 33). Viata noastra pe pamant este o lupta neintrerupta; avem de luptat cu un vrajmas neinduplecat. Batranul sarpe in Eden a inceput lupta cu cei doi oameni, fapturile minunate ale lui Dumnezeu, pe care le facuse mai presus de toate fapturile si care purtau chipul si asemanarea Lui. De []Indrazniti, Eu am biruit (In 16, 33).

Viata noastra pe pamant este o lupta neintrerupta; avem de luptat cu un vrajmas neinduplecat. Batranul sarpe in Eden a inceput lupta cu cei doi oameni, fapturile minunate ale lui Dumnezeu, pe care le facuse mai presus de toate fapturile si care purtau chipul si asemanarea Lui. De aceea sarpele, ca sa strice planul si bucuria lui Dumnezeu, a si inceput indata lupta cu aceste fapturi minunate, ca sa-L intristeze pe Dumnezeu si sa-l nefericeasca pe bietul om. i primul atac l-a facut cu Eva, faptura mai slaba; punand intai indoiala: Oare a zis Dumnezeu cu adevarat? . i dupa aceea minciuna: Nu veti muri! . i pe urma mandria: Veti fi ca Dumnezeu! . i in felul acesta, biata faptura a fost biruita de sarpe. Iadul rade, cerul se infioara! O, sarmana Eva, de ce nu l-ai intrebat pe sotul tau cand soapta straina ti-a dat binete? O, unde erai tu? De ce erai singura in primejdia acestei lupte cu sarpele ispititor? Eva singura.

O, fratii mei tineri! Dumnezeu v-a dat o sotie care sa fie cu voi, sa va insoteasca intotdeauna. Nu le lasati singure niciodata, caci sarpele pandeste momentul sa afle sotia singura si sa incaiere lupta cu ea, s-o biruie. i cate Eve n au cazut de-atunci in latul intins de sarpe in momentul cand au fost singureO, Adame, oare tu ce faceai cand sotia ta statea de vorba cu sarpele? Dumnezeu ti-a dat-o sa fie langa inima ta, dar atunci nu era asa. Ea trebuia sa fie cu tine la rugaciune, cu tine la meditatie, cu tine la munca, cu tine la veghere, cu tine la bucurie, cu tine la durere.

Sa n-o lasi singura, caci singura e slaba, e biruita si cade, cum a si fost. i dupa aceea, ce usor i-a fost sarpelui sa-l biruie si pe Adam! Acum o avea pe Eva de partea lui. Avea unealta cea mai aproape de inima lui Adam. Acum nici nu mai trebuia sa lupte cu el, ca Eva, dupa ce a fost biruita si pusa in slujba lui, a facut ea slujba pentru caderea sotului ei. Cand ea i-a dat marul, el nu a mai stat pe gand, ci l-a luat indata. Ce sa mai intrebe el pe Dumnezeu? i asa au fost biruiti cei dintai oameni. Iadul se bucura. Edenul se infioara. Cerul plange. Peste fata fericita a raiului se coboara zbuciumul durerii de doliu ca si-a pierdut copilul iubit in lupta cu sarpele care l-a biruit.

Atunci s-a facut in cer un sfat, dupa ce locul lui Adam a ramas gol in rai, cum ramane gol leaganul unui copil inmormantat, singurul la mama sa, care si ea, indurerata, nu se mai poate impaca cu pierderea odorului drag. Tatal, Fiul, Duhul Sfant, Sfanta Treime, a zis: Cum sa Ne salvam fiul pierdut in lupta cu sarpele vrajmas, care Ni l-a rapus si Ni l-a biruit? Atunci s-a luat hotararea sa vina Fiul in lupta cu sarpele si, dupa ce-i va zdrobi capul,...