Greu este sa urci spre Ierusalim, sa inaintezi spre o viata duhovniceasca inalta, frumoasa, curata; dar a cobori spre Ierihon, spre o stare tot mai rea, cand incepi asa, asta nu-i greu. Asta este foarte usor. Cand omul alege ambitia si ura, impotrivirea si neascultarea, prabusirea lui se face ingrozitor de repede si de total. []Greu este sa urci spre Ierusalim, sa inaintezi spre o viata duhovniceasca inalta, frumoasa, curata; dar a cobori spre Ierihon, spre o stare tot mai rea, cand incepi asa, asta nu-i greu. Asta este foarte usor. Cand omul alege ambitia si ura, impotrivirea si neascultarea, prabusirea lui se face ingrozitor de repede si de total.

Cand pornesti cu smerenie si sinceritate pe urmele Domnului spre inaintarea in bine, gasesti mai putini care sa te insoteasca in acest suis frumos, dar greu. Totusi mai sunt si suflete care te insotesc, dorind si ele asta.

Dar cand o iei in jos pe calea neascultarii, a bunului plac, a firii slobode, indata afli si alti astfel de tovarasi care, intocmai ca niste cai care au rupt franele, o iau razna pe unde le place, fara a mai tine seama de nici o ordine sau opreliste. Ei propovaduiesc libertatea, adica desfranarea, fiindca nu le mai convine sa se supuna nimanui si fiindca o astfel de evanghelie le place. Asa au dorit de la inceput. Dar cata vreme erau slabi, erau nevoiti sa se supuna, fiindca n-aveau cum altfel. Indata ce li s-a ivit insa ocazia, bucurosi l-au trantit pe cel ce le parea ca este in spatele lor, i-au mai dat cateva copite, apoi,...