Noi nu totdeauna am fost statornici in dragostea noastra fata de El. Adeseori iubirea noastra n-a fost fierbinte; s-a racit. Dar iubirea Lui nu. Ca ea nu se poate raci. Adeseori noi n-am fost statornici; ne-am schimbat. Dar El nu. Pentru ca El nu se poate schimba. In viata noastra, noi ne mai putem simti []Noi nu totdeauna am fost statornici in dragostea noastra fata de El. Adeseori iubirea noastra n-a fost fierbinte; s-a racit. Dar iubirea Lui nu. Ca ea nu se poate raci. Adeseori noi n-am fost statornici; ne-am schimbat. Dar El nu. Pentru ca El nu se poate schimba.

In viata noastra, noi ne mai putem simti uneori sus pe culmile bucuriei, alteori jos in vaile descurajarii si indoielilor. Dar El nu Se schimba niciodata. Cerul nostru nu-i totdeauna senin. Uneori este nor, dar soarele totdeauna este pe cer. i cand este nor si nu vedem, si cand in jurul nostru sunt neguri si ceata si nu putem razbate la doi pasi, sa stiti: Domnul nostru este totdeauna acolo, langa noi, desi noi nu-L vedem.

Ni s-a spus: Unde doi sau trei sunt adunati in Numele Meu, Eu sunt acolo . Sa stiti: Domnul este totdeauna prezent in adunare. In clipa aceasta El este aici! Asa de adevarat este cuvantul acesta, ca sufletele simtitoare si treze Il simt. Este aici Valurile de iubire pe care le simtim, puterea, mangaierea, bucuria, fiorul dragostei care ne umezeste ochii si ne face inimile sa arda nu vine de la noi; vine de la El! El este Acela care ne umple inima de putere. O, daca ar fi asa ca acelora din Emaus sa ni se inlature de peste ochi, o clipa, valul care ii acopera, cum L-am vedea si cum L-am recunoaste tiu de-un om care spunea: Voi puteti sa credeti in Dumnezeu, caci voua Dumnezeu v-a facut minuni. Tu te-ai rugat staruitor cat ai fost bolnav si Dumnezeu te-a vindecat. Tu ai chemat ajutorul Lui cand ai fost in primejdie si Dumnezeu te-a izbavit. Tu, cand iti era copilul bolnav, te-ai rugat fierbinte si Dumnezeu l-a vindecat. Dar mie Dumnezeu nu mi-a facut nimica. Eu niciodata nu L-am vazut .

In seara aceea el, adormind, a avut un vis. i si-a adus aminte de cate nenorociri scapase el. A venit la el omul care, in clipa in care era sa cada sub rotile unei masini, l-a scos de acolo. i i-a aratat mainile. El l-a recunoscut pe omul care il scosese de sub masina; dar cand a vazut mainile lui, mainile erau strapunse. i Mantuitorul i-a zis: Eu am fost acela .

Odata, cand era intr-un mare greu, alunecase intr-o prapastie, cineva a venit si i-a aruncat o franghie. El s-a agatat si a iesit afara. Mantuitorul i S-a aratat in chipul omului care-l scosese. i i-a aratat palmele: Eu am fost acela . i-n atatea primejdii si intamplari din viata lui se intamplase ca a venit un om necunoscut sau o intamplare necunoscuta si, din clipa de grea primejdie si necaz, a fost izbavit. Cineva l-a ajutat; cineva l-a imprumutat; cineva, cand era cu o cerere, a venit si i-a luat-o din mana, s-a dus la sef si i-a rezolvat-o; cineva, in alta imprejurare i pe toate acestea si le-a adus aminte omul care spusese ca, lui, Dumnezeu nu i-a facut nimic. i Domnul Care Se schimbase, in clipa cand il ajutase, in feluriti oameni: intr-un ceferist, intr-un usier, intr-un aprod, in cineva care, intamplator, a venit si l-a ajutat i-a aratat palmele: Eu am fost acela .

Pentru ca orice bine si orice dar vine de la Dumnezeu. Dar uneori El ia chipul unui om necunoscut, unui binevoitor, unui prieten si ne salveaza dintr-o situatie neprevazuta si dintr-un necaz mare.

In Ziua Judecatii, cand Domnul le va spune celor de-a dreapta, cred ca va face tot asa. Ii va face sa vada ca fratele pe care l-au primit, saracul pe care l-au imbracat, orfanul de care au avut mila era El. Le va arata palmele insangerate si v-a spune: Cand le-ati facut lor, Mie Mi-ati facut. Eu eram el. Eu eram necajitul acela; Eu eram fratele acela; Eu eram orfanul sau vaduva aceea; Eu eram batranul bolnav pe care l-ai ridicat cand era in spital si n-avea pe nimeni si i-ai dus cateva mere, acolo Eu eram el . Atunci vor vedea ei ca nu celor care erau pe pat sau lipsiti, sau la usi inchise si asteptau le-au ajutat. Ci lui Hristos. i vor vedea si cei care nu L-au recunoscut in viata: Eu eram atunci cand voi n-ati primit Fratele care vorbea atunci la adunare nu era el, eram Eu. Am luat numai pentru o clipa chipul lui. i voi ati crezut ca-i fratele cutare, dar eram Eu . i ne va arata atunci ca cel care ne-a spus noua Cuvantul nu era fratele; era El!Noi am vazut pe Parintele Iosif Trifa, cel care ne-a marturisit Cuvantul lui Dumnezeu si pe fata lui trupeasca nu era greu sa recunosti chipul suferind si plin de patimire al Mantuitorului. Dar uneori am crezut ca este un om. Va veni ziua in care Domnul, luand chipul celui pe care l-am cunoscut, ne va spune: Eu eram el. Voi ati crezut ca este el, dar Eu eram. i Eu v-am chemat pe voi; si Eu am pus in cuvintele acelea puterea care v-a miscat; si Eu am pus atunci dragostea care v-a stors voua lacrimi si harul care v-a ajutat pe voi sa duceti crucea si jertfa ispasitoare, sa ascultati Cuvantul si sa va nasteti din nou spre viata vesnica. Eu eram el . Cum [si] acest cuvant este El. El spune: Eu sunt Cuvantul lui Dumnezeu! . i Cuvantul acesta este chiar Hristos. El capata acum forma sunetului, nu forma pipaita a chipului. Ci ni se da sub forma sunetului cuvintelor: Cine primeste Cuvantul in inima, Il primeste pe Hristos. i Cuvantul acesta, care este Hristos, este viu si lucrator si lucreaza in noi viata si mantuirea in sufletele noastre. Cine primeste Cuvantul L-a primit pe Hristos.

In Ziua Judecatii, Cuvantul care ni s-a spus va capata chipul lui Hristos si noi vom vedea atunci ca Cuvantul nu era cuvantul fratelui sau cuvantul poeziei spuse de un copil, sau cuvantul cantarii spus de gura unei surori, ci era Hristos sub forma cuvantului, sub forma cantarii, sub forma melodiei, sub forma rugaciunii, sub forma chemarii pentru mantuirea noastra.

Cine a primit Cuvantul L-a primit pe Hristos. i in Ziua Judecatii, Cuvantul din el se va preface in Hristos. Cum se preface in viata noastra Cuvantul in putere, pentru ca am primit Cuvantul, samanta Cuvantului, care se transforma in noi in Hristos. i Sfantul Pavel spune: Nu recunoasteti voi ca Hristos este in voi? Afara numai daca sunteti lepadati ; si daca nu-l aveti, si daca nu l-ati primit. Dar cine primeste Cuvantul Il primeste pe Hristos indiferent cine ii spune Cuvantul. Pentru ca este Cuvantul lui Dumnezeu si Hristos este Cuvantul, si Cuvantul este Hristos. In Ziua Judecatii, Cuvantul din noi va purta chipul Lui, cum si acum, in viata aceasta inca, putem vedea daca ne cercetam si daca avem, prin Duhul lui Dumnezeu, lumina cercetarii launtrice si descoperim ca Cuvantul lui Dumnezeu in noi este Hristos in noi. Hristos in voi, nadejdea slavei este acest Cuvant sfant, lucrat prin Duhul lui Dumnezeu in noi innoire si sfintenie.

Cuvantul lui Dumnezeu este Biblia noastra. Biblia noastra, care sta pe masa noastra, in buzunarul nostru, este Hristos, Care ne cheama spre mantuire. El ne vorbeste sub forma cuvintelor si slovelor de acolo. Cine Ma primeste pe Mine, spune El, primeste pe Cel ce M-a trimis pe Mine. In Ziua Judecatii, Biblia noastra, pe masa lui Hristos, va lua chipul lui Hristos si va spune: Eu am fost in buzunarul tau, am fost in mintea ta prin versetele pe care le-ai retinut, am fost in casa ta prin cartea sub forma careia m-am ascuns, si tu nu m-ai primit . Cum este in paharul binecuvantat pe care il binecuvantam si in painea binecuvantata pe care o binecuvantam Trupul si Sangele lui Hristos. Dar pentru cel care n-are...