Iubirea fata de aproapele este o manifestare a iubirii fata de Dumnezeu, cand ai iubire fata de Dumnezeu. Altfel, iubirea fata de aproapele nu este indrumata de porunca iubirii, ci este implinirea unei trebuinte sufletesti intamplatoare. De cele mai multe ori, oamenii nu au dragostea ca virtute. Au impresia ca-L iubesc pe Dumnezeu, dar nu implinesc poruncile Lui. Or, Domnul Hristos spune: Cel ce Ma iubeste, pazeste []Iubirea fata de aproapele este o manifestare a iubirii fata de Dumnezeu, cand ai iubire fata de Dumnezeu. Altfel, iubirea fata de aproapele nu este indrumata de porunca iubirii, ci este implinirea unei trebuinte sufletesti intamplatoare.

De cele mai multe ori, oamenii nu au dragostea ca virtute. Au impresia ca-L iubesc pe Dumnezeu, dar nu implinesc poruncile Lui. Or, Domnul Hristos spune: Cel ce Ma iubeste, pazeste poruncile Mele . Nu exista o implinire a poruncilor lui Dumnezeu fara iubirea fata de Dumnezeu, ori, daca exista totusi, atunci e o implinire partiala.

Sunt porunci pe care le implinesti si porunci pe care nu le implinesti. Or, cine-L iubeste pe Dumnezeu acela implineste toate poruncile Lui, deci si porunca iubirii fata de aproapele. Iubirea fata de aproapele este o manifestare a iubirii fata de Dumnezeu, cand ai iubire fata de Dumnezeu. Altfel, iubirea fata de aproapele nu este indrumata de porunca iubirii, ci este implinirea unei trebuinte sufletesti intamplatoare.(Arhimandritul Teofil Paraian, Iubirea de aproapele ajutor pentru bucuria vietii, Editura Doxologia, Iasi, 2014, pp. 16-17)