De cele mai multe ori zice: „pământul meu”, „serviciul meu”… „e munca mea”, „e meritul meu”.
Dar dreptate va avea Domnul cand le va spune: Voua v-am facut totdeauna mai mult . Pentru ca totdeauna cauti sa-l multumesti intai pe cel mai nemultumitor; pe cel mai nemultumit. i dupa aceea, pe cel despre care stii ca acesta se multumeste cu atata cat e partea lui. Nu cere ce nu merita.
Dumnezeu totdeauna are mila fata de toti. () Sa vada omul singur ca tot ce a primit a fost dar de la Dumnezeu. Ca de la cine vine o minte sanatoasa? Nu-i de la Dumnezeu? Cu cine sa se judece cel care s-a nascut un idiot si un om insuficient mintal? Sanatatea trupeasca nu este dar de la Dumnezeu? Cu cine poate sa se judece un schilod, care s-a nascut diform si fara putere? i pozitia sociala in care suntem nu este darul lui Dumnezeu? Cu cine sa se judece unul care s-a nascut intr-un cort, din niste oameni neputinciosi si saraci, care nu se va putea ridica niciodata la un nivel i faptul ca ne-am nascut intr-o casa mare [este un dar al lui Dumnezeu. Cu cine sa se poata judeca] cel care nu are nici una din toate acestea?Dar cel care a primit mai mult, acela este dator mai mult. Pentru ca sa inteleaga cat de mult Ii datoreaza lui Dumnezeu pentru o casa sanatoasa, pentru o casa bogata in care s-a nascut, pentru niste conditii mai curate, mai civilizate in care a trait, pentru o viata mai fericita trupeste pe care o are, pentru o slujba mai inalta, pentru avantaje mai multe. Pentru ca tot ceea ce are e primit de la Dumnezeu.
Dar omul nu recunoaste lucrurile acestea. De cele mai multe ori zice: pa mantul meu , serviciul meu e munca mea , e meritul meu . i prin aceasta dovedeste ca nu recunoaste ca parte a lui Dumnezeu nimic din tot ceea ce are. Cum spune Mantuitorul in pilda cu stapanul care a avut o vie si a incredintat-o lucratorilor sai, si a spus sa-i pregateasca la vremea cuvenita partea lui din rod. Ei s-au facut stapani pe tot si, oricat a trimis stapanul, la vremea roadelor, ei n-au dat nimic. Soarta acelor lucratori este cunoscuta; [a fost] asa cum meritau.
Noua, Dumnezeu ne-a dat iata cate! Ne-a dat sanatate cu care sa muncim; ne-a dat pricepere, sa stim cum sa ne organizam munca; ne-a daruit un loc unde sa muncim. Atatea avantaje din astea, multi nu le au. i nu stim ca, la munca noastra, Dumnezeu are partea Lui.
Iata: semanam o gradina. Noi punem munca. Pamantul este al lui Dumnezeu. Punem munca noastra si punem samanta; si ne uitam in sus. Daca Dumnezeu da partea Lui: soarele, ploaia, vantul, puterea de rodire, avem ceva. Daca nu, munca noastra ramane in zadar. i totusi, la cules, noi nu spunem: Asta-i partea mea si asta-i partea Domnului, ca al Lui e pamantul, al Lui a fost soarele, a Lui a fost ploaia, au fost conditiile minunate fara care, ce s-ar fi ales de munca mea? . [Cand ar trebui] sa spunem: Partea Domnului o pun deoparte .
Sau: creste o vita. El spune mereu: Doamne, pazeste-mi vita. Doamne, vindec-o . i Domnul o pazeste; Domnul o vindeca; Domnul o ingrijeste; Domnul o creste, Domnul o face spornica. i Domnul are partea Lui, ca-i munca Lui. i totusi, cand e vorba de castig, omul tine tot pentru el. Nu spune: Asta-i partea Domnului. S-o dau pentru Lucrarea lui Dumnezeu, pentru cei...