Să dăm slavă bunului Dumnezeu că a ridicat din neamul nostru atâția sfinți care se roagă pentru noi
In acesti o suta de ani, Dumnezeu a binecuvantat Biserica noastra cu multe daruri: infiintarea de noi eparhii, manastiri si parohii, constructia a sute de biserici parohiale si manastiresti, infiintarea de scoli teologice si asezaminte sociale.
Dar Dumnezeu a ingaduit sa vina asupra poporului nostru si a Bisericii sale si vremuri de mari incercari, cum a fost dictatura comunista, apoi parasirea tarii de milioane de romani care pune in pericol viitorul tarii si al poporului nostru. Numai credinta in Dumnezeu ne-a izbavit de dictatura atee si tot credinta in Dumnezeu si iubirea de neam, nadajduim, ii va ajuta pe multi romani sa se intoarca acasa.
Pentru a aduce multumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii noastre,Sfantul Sinod a cercetat vietile mai multor slujitori si credinciosi care L-au marturisit pe Mantuitorul Iisus Hristos in vremea comunista si a recunoscut sfintenia vietii lor, trecand in randul sfintilor pe 19 dintre ei.
Din mila Domnului, eu am cunoscut indeaproape 8 din cei 19 sfinti nou canonizati si anume: pe Parintele Profesor Dumitru Staniloae de la Bucuresti, pe Parintii Paisie si Cleopa de la Manastirea Sihastria, pe Parintele Arsenie de la Prislop, pe Parintele Sofian de la Manastirea Antim din Bucuresti, pe Parintele Serafim de la Manastirea Brancoveanu Sambata de Sus, pe Parintele Dometie de la Manastirea Ramet, pe Parintele Petroniu de la Manastirea Sf. Ioan Botezatorul (Prodromu) din Athos si pe Parintele Dionisie de la Schitul Sfantul Gheorghe Colciu din Muntele Athos.
Va rog sa-mi ingaduiti sa spun cateva cuvinte despre acesti sfinti, mari duhovnici si marturisitori ai Ortodoxiei.
Parintele Dumitru Staniloae a fost cel mai mare teolog ortodox al secolului XX. Astfel l-a calificat teologul francez Olivier Cl ment. Prin operele sale fundamentale: Dogmatica ortodoxa si Teologia morala ortodoxa , Parintele Dumitru a reinnoit teologia ortodoxa pe baza izvoarelor ei patristice, iar prin traducerea si publicarea Filocaliei in 12 volume comentate a oferit preotilor si credinciosilor posibilitatea sa cunoasca invataturile fundamentale ale vietii duhovnicesti, de mare ajutor pentru mantuirea noastra.
Parintii Paisie si Cleopa de la Sihastria au fost maripovatuitori ai credinciosilor, primul ostenindu-se toata viata cu spovedania miilor de credinciosi care alergau la Sfintia Sa pentru rugaciune si dezlegare, iar cel de-al doilea cu propovaduirea cuvantului de invatatura. De la Parintele Cleopa avem 12 volume intitulate: Ne vorbeste Parintele Cleopa .
Parintele Arsenie de la Prislop a fost cautat de o multime de credinciosi inca de pe timpul cand era calugar la Manastirea Sambata, unde a creat o adevarata miscare duhovniceasca de innoire a vietii, dar si la Prislop, iar mai tarziu la biserica din Draganescu, aproape de Bucuresti. Dupa eliberarea sa din inchisoare, i s-a interzis sa mai slujeasca pana la sfarsitul vietii, dar a ramas intru totul ascultator fata de ierarhia Bisericii, nejudecand si necondamnand pe nimeni. Inzestrat de Dumnezeu cu un spirit de patrundere a sufletului omenesc, Parintele Arsenie a condamnat intotdeauna pacatul, indeosebi desfraul, avortul si ferirea de a avea copii prin orice mijloace, repetand mereu ca cele mai multe drame din familie se datoreaza acestor pacate. Degradarea unei societati incepe cu degradarea familiei. Parintele Arsenie a fost un mare iubitor de neam, prevazand si drama parasirii tarii de multi romani.
Parintele Sofian de la Manastirea Antim, supranumit duhovnicul Bucurestilor a fost unul din artizanii Rugului Aprins , miscare ...