Cuvant la Apostolul de la II Timotei 4, 5-8 Adusu-mi-am aminte de Dumnezeu si m-am bucurat (Psalmul 76, 3). Tu fii treaz in toate! (II Tim 4, 5a) Sfantul Apostol Pavel ii cere lui Timotei sa fie vigilent si atent in toate aspectele vietii sale. Sa fie mereu atent si constient la influentele din jur []Cuvant la Apostolul de la II Timotei 4, 5-8 Adusu-mi-am aminte de Dumnezeu si m-am bucurat (Psalmul 76, 3). Tu fii treaz in toate! (II Tim 4, 5a) Sfantul Apostol Pavel ii cere lui Timotei sa fie vigilent si atent in toate aspectele vietii sale. Sa fie mereu atent si constient la influentele din jur si la statornicia credintei sale. In acest sfat binecuvantat de trezvie, fiecare dintre noi ne putem regasi. Cu alte cuvinte, Sf. Ap. Pavel ar putea sa ne spuna: Atentie la ispite! Suntem chemati sa fim atenti in fata ispitelor care pot sa ne indeparteze de la calea credintei. Aceasta atentie/trezvie implica recunoasterea si evitarea situatiilor care pot duce la pacat. Sfantul Meletie Marturisitorul indica 8 parti prin care diavolul il ispiteste pe om:1) De sus cand ne silim sa savarsim virtuti peste puterile noastre; 2) De jos cand slabeste ravna pentru cele sfinte;3) Din stanga prin patimi trupesti, cum ar fi: lacomia, mania, ura etc.;4) Din dreapta prin patimi sufletesti, dupa cum sunt: mandria, slava desarta, egoismul si toate celelalte;5) Din fata prin agonisiri exagerate si frica pentru ziua de maine;6) Din spate prin indemnul de a reveni la pacatele anterioare; 7) Din launtru prin toate patimile care ne stapanesc inima; 8) Din afara prin cele cinci simturi.

Atentie la rug ciune!O partasie sincera si constanta cu Dumnezeu si cu semenii nu se poate realiza decat prin rugaciune. Rugaciunea intareste credinta si aduce cu sine intelepciunea necesara pentru a face fata provocarilor lumii mereu in schimbare. Daca tu nu poti sa fii atent la cuvintele pe care le rostesti, de ce ar fi Dumnezeu? Cum le-ar putea primi El ca semn al iubirii tale daca ti-ai lasat inima in afara lor, daca nu ai pus in ele decat un anumit procent de cinstire impreuna cu o anumita doza de nepasare? (Mitropolitul Antonie de Suroj, coala rugaciunii, Editura Sophia Bucuresti).

Atentie la citirea Sf. Scripturi! A fi treaz inseamna statornicie in citirea regulata a Sf. Scripturi pentru a intelege voia lui Dumnezeu si la aplicarea acesteia in viata noastra de zi cu zi. In cuvintele Domnului Iisus din Sf. Evanghelii, gasim toate raspunsurile la intrebarile noastre fundamentale, legate de mantuire. In cea de-a doua Epistola catre Timotei, Sf. Ap. Pavel ii amintea ucenicului sau iubit: Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura, spre mustrare, spre indreptare, spre inteleptirea cea intru dreptate (II Timotei 3, 16). Citirea Scripturii insa este vorbire cu Dumnezeu; iar cand Dumnezeu mangaie pe cel intristat, mai pot oare sa-l intristeze ceva din cele de aici? Sa luam, asadar, aminte sa citim Scriptura nu numai aceste doua ceasuri ca nu ne este indestulatoare spre intarire numai ascultarea aceasta a cuvantarii, ci necontenit, fiecare, cand ajunge acasa, sa ia Biblia in maini, sa citeasca toate cele rostite aici, daca vrea sa-i fie folosul Scripturii deplin si statornic (Sf. Ioan Gura de Aur, Omilii la saracul Lazar. Despre soarta si providenta. Despre rugaciune. Despre vietuirea dupa Dumnezeu).

Atentie la darul discern mantului! Trezvia implica si capacitatea de a discerne intre bine si rau, adevar si minciuna. Acest dar al Duhului Sfant este esential pentru a lua decizii corecte si pentru a ramane statornici pe...