Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui, trebuie sa I se inchine in Duh si adevar. (Ioan 4, 24) Duhul este miezul, Adevarul este coaja. Duhul este continutul duhovnicesc launtric, Adevarul este forma concreta. Duhul este credinta, Adevarul este invatatura. Duhul este puterea, Adevarul este Cuvantul prin care lucreaza aceasta putere si se imparte. []Dumnezeu este Duh;si cine se inchina Lui,trebuie sa I se inchine in Duh si adevar. (Ioan 4, 24)Duhul este miezul, Adevarul este coaja.

Duhul este continutul duhovnicesc launtric, Adevarul este forma concreta.

Duhul este credinta, Adevarul este invatatura.

Duhul este puterea, Adevarul este Cuvantul prin care lucreaza aceasta putere si se imparte.

Duhul lucreaza asupra inimii si simtamintelor, Adevarul lucreaza asupra mintii, a ratiunii Aceasta este lucrarea desavarsita.

O invatatura sanatoasa care lumineaza mintea si o indruma spre infaptuirea Binelui este lucrarea Adevarului. Iar puterea care misca inima, aducand in ea lumina, bucurie, dragoste, evlavie, cumpatare si ravna in realizarea Binelui, este lucrarea Duhului SfantDuhul este izvorul, iar Adevarul este albia pe care curge, ordonat si folositor, acest izvor binecuvantat in viata noastra si in Biserica Domnului nostru Iisus Hristos.

De aceea numai cand amandoua acestea merg si lucreaza impreuna, este intr-adevar implinirea voii lui Dumnezeu.

Daca este undeva o lucrare cu adevarat de Sus, aceasta se va face puternic si minunat, caci acestea doua sunt impreuna.

Caci cine are cu adevarat Duhul Domnului, acela va si umbla in Adevar, adica in invatatura sanatoasa, care este scoasa din voia lui Dumnezeu, aratata in Biserica si Evanghelia Sa.

Cand cineva rataceste de la Adevar, adica ajunge neascul-tator si in alte invataturi, straine si inselatoare, atunci este parasit si de Duhul Adevarului.

Iar insufletirea pe care o capata un astfel de om si ravna lui pentru ratacirea invataturii sale noi vine din alt duh, din-tr-un duh strain (Luca 9, 55).

Marile nenorociri ale vremurilor din urma vor veni din pricina invataturilor inselatoare si ratacite, care vor fi raspandite cu mare putere de duhul cel amagitor si vrajmas al lui Antihrist (2 Tes. 2, 11-12; 1 Ioan 4, 3).

De aceea, suflete draga, fii...