Zis-a Domnul: Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti si voi lor asijderea. i de iubiti pe cei ce va iubesc pe voi, ce dar este voua? Ca si pacatosii ii iubesc pe cei ce ii iubesc pe dansii. i de faceti bine celor ce va fac voua bine, ce dar este voua? Ca []Zis-a Domnul: Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti si voi lor asijderea. i de iubiti pe cei ce va iubesc pe voi, ce dar este voua? Ca si pacatosii ii iubesc pe cei ce ii iubesc pe dansii. i de faceti bine celor ce va fac voua bine, ce dar este voua? Ca si pacatosii acelasi fac. i de dati imprumut celor de la nadajduiti a lua, ce dar este voua? Ca si pacatosii dau pacato silor imprumut, ca sa ia intocmai. Ci iubiti pe vrajmasii vostri si fa ceti bine, si dati imprumut nimic nadajduind si va fi plata voastra multa si veti fi fiii celui Preainalt (Lc 6, 31-36).

Ce pace, ce rai ar fi pe pa mant cand tot omul ar tine macar aceasta porunca scurta: Ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti si voi lor asijderea , sau, cu alte vorbe: Ce tie nu-ti place, altuia nu face . Este aceasta o porunca pe care n-o spune numai cerul de sus, ci o spune si simtul nostru de jude cata. Insa oamenii nu tiu aici ma car aceasta porunca si lege fireasca. Cei mai multi oameni poftesc sa li se faca lor tot binele ce li se poate face, dar ei, in schimb, sa le faca al tora tot raul ce-l pot face. De ce acest lucru?Raspunsul e foarte simplu si scurt: pentru ca oamenii nu sunt crestini adevarati. Un crestin ade varat isi vede viata si purtarile prin oglinda Evangheliei, iar in lumina Evangheliei, omul isi vede totdea una greselile si scaderile lui. Oa menii insa vad numai greselile si scaderile altora.

Vede omul paiul din ochii de-aproapelui, dar barna din viata sa n-o vede.

In privinta aceasta, a ramas de la vechii greci un tablou foarte po trivit. Se vede in acest tablou un om inaintand pe drum cu o pereche de desagi in spate. Pe partea de dinainte a desagilor e scris: Greselile altora , iar in dos, la spate: Greselile mele ; adica in fata are omul greselile altora, pe care le vede, iar in dos are greselile lui, pe care nu le vede.

Un crestin adevarat poarta de sagii intors: greselile lui le pune inainte, iar greselile altora la spate. Cati insa sunt din acestia? Foarte putini.

O, daca oamenii si-ar vedea viata in lumina Evangheliei, desi gur, n-ar fi in lume atata rautate, dusmanie, ura si razbunare.

A-i iubi pe cei ce ne iubesc este o lege fireasca, naturala.

Evanghelia insa cere mai mult decat atat. Evanghelia cere sa-i iu bim pe vrajmasii nostri si sa facem bine celor ce ne fac rau.

Evanghelia a adus in lume o noutate mare: iubirea de vrajmasi. Nici legea lui Moise si nici o alta religie din lume n-are aceasta nou tate. Spre pilda, in religia lui Con fucius, din Orient, care are cateva milioane de aderenti prin India si China, se afla si urmatoarea invatatura cu privire la vrajmasi. Daca, mergand in calea ta, te vei intalni cu vraj masul tau, zice legea lui Confu cius , apoi foloseste indata ori mainile, ori picioarele; omoara-1, daca esti mai tare decat el, sau fugi, daca esti mai slab decat el . Ce lege grozava!De altcum, chiar si legea lui Moise, vestea talionul , adica dinte pentru dinte . i-a facut rau cineva? Masoara-i cu aceeasi masura.

Domnul Iisus a adus in lume o lege noua, o porunca noua: ierta rea si iubirea vrajmasilor.

La multi, foarte multi crestini, aceasta porunca li se pare grea, li se pare prea...