S-a intamplat in 24 mai 1543: A murit Nicolaus Copernicus (numele latinizat al lui Mikolaj Kopernik), astronom polonez; a elaborat si a fundamentat stiintific conceptia heliocentrica, care o infirma pe cea geocentrica a lui Ptolemeu; adoptata unanim abia in secolul al XVII-lea. Nicolaus Copernic s-a nascut la 19 februarie 1473, in orasul Torun, aflat astazi []The post S-a intamplat in 24 mai 1543 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 24 mai 1543 was first posted on mai 24, 2020 at 2:35 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 mai 1543: A murit Nicolaus Copernicus (numele latinizat al lui Mikolaj Kopernik), astronom polonez; a elaborat si a fundamentat stiintific conceptia heliocentrica, care o infirma pe cea geocentrica a lui Ptolemeu; adoptata unanim abia in secolul al XVII-lea. Nicolaus Copernic s-a nascut la 19 februarie 1473, in orasul Torun, aflat astazi in Polonia. Astronom si cosmolog, matematician si economist, preot si prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrica a sistemului solar.

Copernic provenea dintr-o familie de comercianti si inalti functionari administrativi de etnie germana. Dupa patru ani de studiu la Universitatea din Cracovia, pleaca in 1496 in Italia, unde in 1497 incepe sa studieze medicina si dreptul canonic la Universitatea din Bologna, aprofundand si studiul literaturii clasice.

In Italia a citit despre ideea filozofului grec Aristarh din Samos, care, cu mai bine de un mileniu si jumatate inainte, afirmase ca Pamantul si celelalte planete se rotesc in jurul Soarelui, iar nu invers, asa cum sustinea opinia comuna la acea vreme. In acest timp locuieste in casa matematicianului Domenico Maria de Novara, care se ocupa cu scrierile astronomului Ptolemeu, si incepe sa se intereseze de astronomie si geografie.

Dupa terminarea studiilor in 1500, Copernic tine prelegeri de astronomie la Roma si in anul urmator este acceptat sa studieze medicina la renumita Universitate din Padova. In anul 1503 i se acorda in Ferrara titlul de doctor in drept canonic, dupa care se intoarce in Polonia. Intre anii 1503 si 1510, Copernic locuieste in palatul episcopal al unchiului sau in Lidzbark Warminski, ajutandu-l la administratia diocezei. In acest timp redacteaza un scurt tratat de astronomie, De Hypothesibus Motuum Coelestium a se Constitutis Commentariolus , care va fi publicat postum mult mai tarziu, in secolul al XIX-lea.

In 1512, inainte de a implini 40 de ani, Copernic scrisese deja Comentariolus , o descriere a modelului heliocentric al sistemului solar, manuscrisul fiind insa destinat numai apropiatilor.

In acelasi an incepe sa lucreze la opera sa fundamentala, De Revolutionibus Orbium Coelestium ...