S-a intamplat in 23 mai Ziua Nationala a Aromanilor de Pretutindeni , sarbatorita, din 1990, la initiativa Ligii Aromanilor din Macedonia/FYROM (pe 10/23.

V.1905 a fost tiparita Iradeaua sultanului Abdul Hamid al II-lea prin care li se recunosteau aromanilor drepturi specifice in plan administrativ, scolar si religios). 1498: Girolamo Savonarola (calugar dominican italian, predicator, critic []The post S-a intamplat in 23 mai appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 23 mai was first posted on mai 23, 2020 at 1:56 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 23 mai Ziua Nationala a Aromanilor de Pretutindeni , sarbatorita, din 1990, la initiativa Ligii Aromanilor din Macedonia/FYROM (pe 10/23.

V.1905 a fost tiparita Iradeaua sultanului Abdul Hamid al II-lea prin care li se recunosteau aromanilor drepturi specifice in plan administrativ, scolar si religios). 1498: Girolamo Savonarola (calugar dominican italian, predicator, critic si reformator al moravurilor religioase si sociale catolice) este executat din ordinul Papei Alexandru al VI-lea. 1627: A murit Luis de G ngora y Argote, poet si dramaturg apartinand Secolului de aur al literaturii spaniole, cel mai de seama reprezentant al curentului literar cunoscut sub denumirea de culteranism (sau chiar gongorism , dupa numele poetului) (n. 1561). 1691: A murit Adrien Auzout, astronom francez; a descoperit unele proprietati ale cicloidei si a inventat un tip de instrument pentru masurarea diametrelor aparente ale corpurilor ceresti (n. 1622). 1707: S-a nascut Carl von Linn (cunoscut si sub numele de Carolus Linnaeus), botanist, zoolog si medic suedez; a elaborat clasificari ale plantelor si animalelor, punand ordine in cunostintele botanice si zoologice acumulate pana la el (m. 1778). 1734: S-a nascut medicul german Franz Anton Mesmer; fondatorul teoriei pseudostiintifice a magnetismului animal, numit ulterior mesmerism (m. 1815) 1741: S-a nascut compozitorul italian Andrea Luchesi (m. 1801). 1795: S-a nascut Sir Charles Barry, arhitect britanic; unul dintre liderii curentului reluarii stilului renascentist in Marea Britanie; rol important in reconstruirea Palatului Westminster (m. 1860). 1805: Napoleon Bonaparte este incoronat rege al Italiei, la Domul din Milano 1810: S-a nascut Margaret Fuller, scriitoare si jurnalista americana; cunoscuta militanta pentru drepturile femeilor (Woman in the Nineteenth Century 1845) (m. 1850). 1848: S-a nascut Otto Lilienthal, pionier german al aeronauticii moderne (m. 1896). 1855: A murit Charles Robert Malden, explorator britanic, descoperitorul unei insule in Pacific, care ii poarta numele (Malden Island) (n. 1797).-1864: La initiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, romanii s-au pronuntat, printr-un plebiscit, asupra unui document cu valoare constitutionala Statutul dezvoltator al Conventiei de la Paris din 7/19 august 1858 .

Statutul prevedea instituirea unei noi Camere parlamentare, alaturi de Adunarea Deputatilor. In cadrul acestui sistem bicameral, primul Senat al Romaniei, care avea si atributii privind controlul constitutionalitatii legilor, a functionat ca un corp ponderator , ca un factor de echilibru intre puterile statului.

El era alcatuit din membri de drept (capi ai bisericii si ai unor autoritati publice) si membri numiti de domnitor (reprezentanti ai judetelor si inalti functionari ai statului) (23-26.

V./4-7.

VI). 1871: S-a nascut Garabet Ibraileanu, critic si istoric literar; eseist si romancier; membru post-mortem al Academiei Romane (1948) (m. 1936). 1873: A murit scriitorul italian Alessandro Manzoni (n. 1785). 1880: S-a nascut Tudor Arghezi, poet, prozator, dramaturg si publicist; membru al Academiei Romane. Tudor Arghezi (n. Bucuresti m. 14 iulie 1967) a fost un scriitor roman cunoscut pentru contributia sa la dezvoltarea liricii romanesti sub influenta baudelairianismului. Opera sa poetica, de o originalitate exemplara, reprezinta o alta varsta marcanta a literaturii romane. A scris, intre altele, teatru, proza (notabile fiind romanele Cimitirul Buna Vestire si Ochii Maicii Domnului), pamflete, precum si literatura pentru copii. Numele sau adevarat este Ion N. Theodorescu, iar pseudonimul sau, Arghezi, provine, explica insusi scriitorul, din Argesis vechiul nume al Argesului. Pentru activitatea sa remarcabila in literatura primeste prima oara in 1936, la egalitate cu George Bacovia si a doua oara in anul 1946, Premiul National de poezie. In anul 1955 este ales membru al Academiei Romane, este distins cu numeroase titluri si premii iar in anul 1965 primeste Premiul International Johann Gottfried von Herder; este sarbatorit cu prilejul zilelor de nastere la 80 si, respectiv, 85 de ani ca poet national.-1883: S-a nascut inginerul energetician Dimitrie Leonida; a proiectat si a condus lucrarile de construire a centralei electrice Grozavesti din Bucuresti; a elaborat (in 1908) primul proiect de constructie a unui baraj la Bicaz si de amplasare a unei centrale hidroelectrice (proiect realizat intre anii 1951 si 1960); a intemeiat primul muzeu tehnic din tara (1908), azi Muzeul tehnic prof. ing. D. Leonida , si a initiat prima expozitie a electricitatii din Romania (1928) (m. 1965). 1885: A murit scriitorul francez Victor Hugo (n. 1802). 1891: S-a nascut P r Lagerkvist, scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1951 (m. 1974) Critica literara suedeza i-a recunoscut succesul mai tarziu, cand a publicat romanul Piticul, 1944.

Recunoasterea internationala a venit cu romanul Barabbas,1950. Barabbas, talharul care a scapat de rastignire, ramane cumva intre doua lumi, nemaiputand patrunde in fosta lui viata de talhar si cu atat mai putin nu poate accepta crestinismul. Peregrineaza ca un Ahasverus (alta capodopera a lui Lagerkvist), pana cand, dupa sclavie si inchisori, este la randul sau rastignit si-si da sufletul adresandu-se beznei caritabile : - ie iti incredintez sufletul meu. Alt roman remarcabil este Dv rgen (Piticul). Actiunea se petrece undeva, intr-un oras-cetate din Italia renascentista, la curtea unui Principe, si asistam la toate intrigile de curte si diplomatice, la amorurile si omorurile cuvenite, la rivalitatea intre orasele-cetatii etc. Apare chiar un Maestro, care seamana cu Michelangelo, asistam la ororile ciumei devastatoare (care ne aminteste de Manzoni), in sfarsit, vocabularul este uneori amestecat, neologisme laolalta cu arhaisme etc., dar miracolul intervine atunci cand personajul principal, un pitic de curte al Principelui, incepe sa rastoarne totul, sa rastalmaceasca totul in felul sau deformat...