din vorbirea fratelui Traian Dorz la nunta de la Calan 22 septembrie 1985 Am fost la Curtea de Arges, am mai spus; m-a impresionat atat de adanc si de atunci gasesc mereu noi si noi asemanari si intelesuri ale tainei jertfei si iubirii in lucrarea mantuirii si in crearea a tot ceea ce este []din vorbirea fratelui Traian Dorzla nunta de la Calan 22 septembrie 1985Am fost la Curtea de Arges, am mai spus; m-a impresionat atat de adanc si de atunci gasesc mereu noi si noi asemanari si intelesuri ale tainei jertfei si iubirii in lucrarea mantuirii si in crearea a tot ceea ce este frumos si durabil pe lumea aceasta. Fara jertfa Anei si fara jertfa lui Manole, eu cred ca n-ar fi existat Curtea de Arges. Dar el, care a stiut cat de mult era pentru el inima pe care o iubea, cat de mult a facut pentru el aceasta inima [care a fost] in stare sa intampine si sa infrunte toate intemperiile titi intamplarea cu Ana Pentru cei care n-o stiu, as vrea s-o repet pe scurt. Fiindca daca va veti gandi mai adanc, cum m-am gandit si eu, veti vedea in intamplarea aceasta ceva din istoria mantuirii noastre, ceva din jertfa dragostei lui Hristos pentru noi, ceva din jertfa Maicii Domnului pentru mantuirea lumii, ceva din jertfa Bisericii, a martirilor, a sfintilor, a mucenicilor, de-a lungul sutelor si sutelor de ani, pana astazi, pentru mantuirea lumii pe care Dumnezeu vrea s-o desavarseasca si prin jertfa celor mai buni fii ai Sai din Biserica Sa, din partea cea mai vie si mai curata a Bisericii, care sunt cei credinciosi.

Daca cineva s-ar culca pe spate, cu fata spre cer, pe lespezile manastirii Curtea de Arges, si ar avea picioarele la iesire si capul la altar, undeva in dreptul inimii, uitandu-va pe ziduri, veti vedea o insemnare rosie rosie Se spune ca este locul unde a fost zidita Ana. titi cine a fost Ana?Manole a fost mesterul cel iscusit caruia domnitorul Neagoe Basarab de atunci i-a incredintat zidirea acestei minunate, unice manastiri. Toata alcatuirea acesteia este ca o perla minunata, ca un margaritar facut dintr-o singura bucata. De oriunde ai privi-o, vezi atata frumusete ingropata acolo, incat nu-ti ajunge admiratia, respectul, recunostinta, multumirea pentru mana care a sculptat-o; pentru mintea care a conceput-o; pentru inima care a pus atata pasiune, atata dragoste, atata rabdare acolo.

Ana, despre care se spune ca este ingropata in zidul manastirii, era sotia acestui mester iscusit. Dar el, voind sa asculte dorinta domnului si stapanului sau, luptand sa construiasca una dintre cele mai frumoase cea mai frumoasa dintre manastirile zidite candva, era urmarit de o nenorocire: tot ce zidea ziua se darama noaptea. Mandria lui, credinta lui, ravna lui erau puse asa de greu la incercare. i s-a rugat staruitor: Doamne, arata-mi ce trebuie sa fac pentru ca lucrul acesta la care muncesc sa reuseasca?. i cineva i-a spus un duh, un gand, o inspiratie ca acolo trebuie sa fie ingropata o jertfa. Cea mai curata, mai iubitoare, mai sfanta jertfa omeneasca. i impreuna cu ceilalti mesteri s-au hotarat: vom ingropa aici pe sotia aceluia dintre noi care va veni prima sa aduca mancare sotului ei care lucreaza aici. In gandul lor, fiecare s-au rugat lui Dumnezeu sa dea o furtuna si o ploaie. Fiecare se ruga sa fie impiedicata sotia sa si sa nu vina ea; sa vina sotia celuilalt. Dintre toate insa, sotia mesterului iscusit, care-l iubea cel mai mult, a grabit si a staruit, prin furtuna, prin vant, prin ploaie, sa vina si sa-si vada sotul, si sa-i arate dovada dragostei ei care nu-l cauta numai cand e timp frumos, care nu se duce sa-l intalneasca numai atunci cand e vreme buna. Ca dragostea adevarata mai ales atunci se adevereste, cand trebuie sa infrunte primejdii de care altii fug; piedici de la care altii se intorc.

Ana a avut o astfel de dragoste. Manole a vazut-o si a strigat catre Dumnezeu sa inteteasca vantul si ploaia, s-o opreasca pe Ana lui, sa nu vina. El stia ce o asteapta Poate ca si Ana stia, presimtea ceva. Sufletele care iubesc umbla mai mult prin presimtiri. Cand iubesti pe cineva, presimti apropierea unui necaz care-l asteapta. i atunci te rogi mai fierbinte. (Eu cunosc atat de multe cazuri in care presimtirea a venit mai repede. i Biblia arata ca atunci cand Pilat avea de a face cu judecarea Mantuitorului, nevasta-sa, care-l iubea, a presimtit tot raul care il astepta. i i-a trimis vorba: Sotul meu iubit, ai grija, sa n-ai de-a face cu acest Om...