IPS Bartolomeu Anania Evanghelia: Ioan 17, 1-13 In textul evanghelic care vi s-a citit si pe care l-ati ascultat este vorba de rugaciunea pe care Domnul Iisus i-a adresat-o Tatalui Sau in prezenta ucenicilor Sai la Cina cea de Taina, inainte de a merge in Gradina Ghetsimani, unde avea sa fie arestat. In aceasta rugaciune []IPS Bartolomeu AnaniaEvanghelia: Ioan 17, 1-13In textul evanghelic care vi s-a citit si pe care l-ati ascultat este vorba de rugaciunea pe care Domnul Iisus i-a adresat-o Tatalui Sau in prezenta ucenicilor Sai la Cina cea de Taina, inainte de a merge in Gradina Ghetsimani, unde avea sa fie arestat. In aceasta rugaciune pe care ati ascultat-o I se adreseaza: Parinte, preamareste-Ma pentru ca si Eu sa Te preamaresc. Tu Mi-ai dat stapanire peste tot trupul pentru ca Eu sa le dau viata vesnica. Iar viata vesnica aceasta este sa Te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu adevarat si pe Iisus Hristos pe care L-ai trimis . inta ultima a fiecarui crestin este mostenirea Imparatiei cerurilor sau a Imparatiei lui Dumnezeu, care se mai numeste si viata vesnica sau viata de veci. E acelasi lucru. Altfel nu ne-am ruga, n-am crede, n-am veni la Biserca. Am trai ca niste buruieni daca n-am crede ca sufletul este nemuritor si ca dupa moarte putem sa mostenim Imparatia cerurilor sau viata vesnica. Fara aceasta credinta si aceasta speranta totul in noi ar fi zadarnic. Iar Domnul Insusi defineste viata vesnica in ce consta: ca ei, ucenicii si crestinii in general -, sa Te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu adeva- rat. De ce Dumnezeu adevarat? Pentru ca existau in Antichitate si zeii pagani, care erau venerati drept dumnezei, dar care nu erau in realitate dumnezei, erau doar chipuri cioplite. i mai tarziu, si astazi, avem dumnezei falsi, incepand cu dictatorul care se crede pe sine ca insusi este dumnezeu si pretinde sa fie ascultat fara cartire, vorba lui este lege si pretinde sa fie si laudat, asemenea lui Dumnezeu. () Altii isi fac un dumnezeu din bani, altii isi fac dumnezeu din putere puterea politica, altii isi fac un dumnezeu din stiinta si se pornesc cu descoperiri care par sa-L egaleze pe Dumnezeu (). Iata, deci, atatea posibilitati ca omul sa-si creeze dumnezei falsi.

Singurul Dumnezeu adevarat este Dumnezeu pe care ni-L descopera Sfanta Scriptura si pe care ni-L atesta Sfintii Parinti. De aceea cand se vorbeste de Iisus Hristos este definit Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, Lumina din Lumina . Aprinzi o lumanare din alta lumanare, ai doua lumini, dar prima din care ai luat pe a doua nu scade, ramane intreaga cum a fost inainte. Asa si Iisus Hristos, fiind a doua Persoana a Sfintei Treimi, este desprins din Tatal, nascut din Tatal mai inainte de toti vecii, este egal cu Tatal, asa cum este lumina din lumina si El este Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat.

Asadar, iubitii mei, una din grijile noastre spre a mosteni viata de veci este sa-L cunoastem pe Dumnezeul cel adevarat, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute. Cu aceasta n-am treminat. Trebuie sa-L decoperim si sa-L cunoastem pe Fiul Sau, pe Iisus Hristos, pe care El, Tatal, L-a trimis la noi spre mantuirea noastra. Cunoscandu-L pe Fiul, Il cunoastem si pe Tatal. Dar Fiul nu I se substituie. In textul pe care vi l-am citat nu se spune sa Te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu adevarat prin Iisus Hristos , ci si pe Iisus Hristos , si pe Tine si pe Iisus Hristos . Dar ce este Iisus Hristos decat Persoana a doua a Sfintei Treimi intrupat in fiinta omeneasca. El insa, fiind Fiul lui Dumnezeu, este chipul vazut al Tatalui celui nevazut. Tatal niciodata nu va putea fi contemplat fata catre fata pentru ca nu are chip. Pe cata vreme Iisus Hristos ca om a luat chip....