S-a întâmplat în 5 martie 1827
S-a intamplat in 5 martie 1827 . A murit Pierre Simon Laplace, astronom, matematician. Pierre-Simon, Marchiz de Laplace (n. 23 martie 1749, Beaumont-en-Auge d. Paris), matematician, astronom si fizician francez, celebru prin ipoteza sa cosmogonica Kant-Laplace, conform careia sistemul solar s-a nascut dintr-o nebuloasa in miscare. A formulat ecuatia Laplace si a pus la punct transformata Laplace, care apare in multe ramuri ale fizicii matematice, domeniu in dezvoltarea caruia a jucat un rol esential. Operatorul Laplace, utilizat pe scara larga in ecuatiile cu derivate partiale, este, de asemenea, numit dupa el.
Este cunoscut ca unul dintre cei mai mari oameni de stiinta din toate timpurile, denumit uneori Newton al Frantei . Cunoscut ca unul dintre cei mai mari oameni de stiinta din toate timpurile, denumit uneori Newton al Frantei , Laplace a fost conte al Primului Imperiu Francez (din 1806) si marchiz din 1817, dupa restauratia Bourbonilor. Era fiul unui mic fermier, Pierre Laplace, mama sa numindu-se Marie-Anne Sochon.
Pierre Laplace se ocupa, de asemenea, cu comercializarea cidrului si ajunsese sindic al oraselului Beaumont-en-Auge. Dupa ce a urmat cursurile primare ale scolii din localitatea sa natala, Pierre-Simon Laplace a fost trimis sa-si continue studiile la o manastire benedictina, tatal sau intentionand sa-l faca sa intre in clerul catolic. In acest scop, la varsta de saisprezece ani, a fost trimis la Universitatea din Caen, pentru a studia teologia. Dupa ce a absolvit cursurile Universitatii din Caen, Laplace a avut sansa sa il cunoasca personal pe D Alembert, care l-a incurajat sa persevereze in studierea matematicilor si i-a dat o scrisoare de recomandare, gratie careia a obtinut un post de profesor de matematica la coala Militara din Paris, infiintata in 1750 de catre regele Ludovic al XV-lea, post care ii permitea sa-si continue studiile personale in timpul liber. Increzator in capacitatile sale, Laplace se dedica cercetarii si timp de saptesprezece ani, intre 1771 si 1787, realizeaza cea mai mare parte din contributiile sale in astronomie. Publica, de asemenea, numeroase articole si memorii stiintifice referitoare la calculul integral, ecuatii diferentiale si ecuatii...