S-a întâmplat în 15 iunie 1939
S-a intamplat in 15 iunie 1939 was first posted on iunie 15, 2020 at 6:49 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 15 iunie 1939: A murit Nicolae Matei Condiescu, prozator, general roman, aghiotant si bibliotecar al regelui Carol al II-lea, membru de onoare (1938) al Academiei Romane (n. 20 octombrie 1880, la Craiova). Nicolae M. Condiescu a participat la Razboiul de reintregire nationala intre anii 1916-1918. A activat ca ministru al armatei intre anii 1930-1931 iar ca scriitor a fost ales presedinte al Societatii Scriitorilor Romani. Nicolae Matei Condiescu a fost intaiul nascut al Mariei (nascuta Panu) si al capitanului Matei Condiescu, a ramas apoi orfan de mama de la varsta de 5 ani, fiind lasat in grija unei bunici hipoacuzice. A urmat 3 clase primare la Liceul Carol I, in perioada 1891-1894. Debuteaza in anul 1895, cu proza in Revista idealista din Craiova, in anul 1897 publica versuri in ziarul Vointa Craiovei , in anul urmator colabora la Foaia pentru toti si la Foaia populara , iar la inceputul anului 1899 la doar 19 ani scotea placheta de versuri Din lacrami care cuprindea versificari de adolescent, inspirate de trairi in parte reale, in parte imaginare, toate exagerate pana la marginile neverosimilului. A urmat, apoi, coala Fiilor de Militari din Craiova in anul 1900, iar in anul 1902, coala de Ofiteri. La terminarea colii Militare de Infanterie din orasul natal este repartizat la batalionul de vanatori insarcinat cu paza Pelesului. In perioada 1912 1914 parcurge coala Superioara de Razboi din Bucuresti, iar in 1913, participa la campania din Bulgaria a Razboiului balcanic. Din 1914 preda istoria militara la coala Superioara de Razboi din Bucuresti. O vreme continua sa scrie poezii, dintre care unele iscalite N. Corbu si N.
C. Corbu, care ii apar in Revista moderna si Revista idealista . In anul 1915 devine Comandant al colii Ofiterilor de Rezerva din Bucuresti, iar un an mai tarziu este ridicat la gradul de maior, a activat, intre 1916 si 1918 in Marele Cartier General, si a participat, in aceeasi perioada la Razboiul de reintregire nationala. In anul 1917 devine locotenent colonel, iar in anul 1920 primeste gradul de colonel.
In acelasi an a fost numit adjutant regal al printului Carol, insotindu-l, apoi, pe acesta intr-o calatorie in jurul lumii. Interesant este faptul ca, in contextul in care focul relatiei dintre Principele Carol viitorul rege Carol al II-lea si Zizi Lambrino trebuia stins, Regina Maria si Regele Ferdinand au considerat ca cea mai buna metoda de a o face uitata pe Zizi era trimiterea in jurul lumii a principelui. Astfel, in perioada februarie-septembrie 1920, Printul Carol realiza o calatorie in jurul lumii, fiind inconjurat de o suita de oameni de calitate . Printre acestia se afla generalul N.
M. Condiescu, care, desi profesia nu il recomanda pentru aceasta calatorie, s-a dovedit un povestitor de calatorie extrem de abil si expresiv, iar povestea ocolului lumii realizat de Principele Carol intitulata Peste mari si tari , este absolut remarcabila. In anul 1921 a fost infiintata Fundatia Principele Carol , iar in 1923 generalul N. M. Condiescu a fost ales Secretar General Onorific al acestei institutii de mecenat, devenind astfel...