Deveniti uzuali, termeni precum: progres , performanta , compatibilitate , competenta sau ultramodern , evident sunt purtatori ai unor semnificatii concrete, determinati insa de competitie. Lumea moderna a adus cu sine generalizarea produsului in serie. Migala mesterului de epoca medievala in a crea un produs unic destinat unei persoane pe care sa o individualizeze, sa o reprezinte, s-a dizolvat []Deveniti uzuali, termeni precum: progres , performanta , compatibilitate , competenta sau ultramodern , evident sunt purtatori ai unor semnificatii concrete, determinati insa de competitie.

Lumea moderna a adus cu sine generalizarea produsului in serie. Migala mesterului de epoca medievala in a crea un produs unic destinat unei persoane pe care sa o individualizeze, sa o reprezinte, s-a dizolvat treptat. In epoca contemporana, oamenii au devenit ei insisi produse in serie, promovand acelasi tip de idealuri si, insusindu-si o mentalitate specifica timpului lor in lupta pentru supravietuire, sunt supusi constant concurentei.

Din nefericire, aceasta concurenta se realizeaza mai ales la nivel extern. Ceea ce este vizibil se expune cu tot mai multa ostentatie, pentru ca devine prilej de evidentiere.

Daca in rai femeia, socotind ca rodul pomului este bun de mancat si placut ochilor la vedere si vrednic de dorit, pentru ca da stiinta, a luat din el si a mancat si a dat barbatului sau si a mancat si el (Fac. 3, 6), acum, la apusul veacului al douazecilea, urmasa Evei nu precupeteste nici un efort in a se simti ea insasi doritaUnul din elementele care ofera un cadru extrem de propice este vestimentatia.

O modalitate expresa, acutizat de actuala, de incalcare a poruncii Sa nu fii desfranat!, este si stilul de viata al omului contemporan. Astfel, angajat intr-un ritm dinamic, incepe sa elimine din ceea ce constituia tipicul bun simt de odinioara, sacrificand chiar respectul, devenit desuet si inlocuindu-l cu tupeul specific finelui de secol. Se simplifica chiar vestimentatia, devenita incomoda, eliminand treptat tot mai multe elemente din tinuta, chipul zidirii Sale ajungand nu sa expuna rodul inteligentei si abilitatilor umane, ci propria persoana.

Pe strada, esti obligat sa suporti, fara stupefactie, diverse mostre ale tipului actual de educatie, care se prezinta drept produse unice; lipsind, probabil, alta posibilitate de evidentiere, oamenii ajung sa-si expuna propriile trupuri, uitand ca acestea sunt temple ale Duhului Sfant.

La ceea ce asistam cotidian prin toate formele ultramassmediatizate TV, presa, radio , deja nu mai suntem socati, caci ceea ce caracterizeaza stilul modern de viata dovedeste ca, cu siguranta, lipseste Hristos; ba, mai mult, cu buna stiinta este batjocorit Hristos.

Lipsa de educatie estetica este evidenta. Se poarta haine la...