S-a întâmplat în 7 martie…
Publius Septimius Geta ( d. 26 decembrie 211) a fost al doilea fiu al imparatului Septimius Severus si frate cu Caracalla.
In anul 208 sau 209 a fost numit Caesar si desemnat urmas []The post S-a intamplat in 7 martie appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 7 martie 161: A murit Antoninus Pius, imparat roman (n. 86). 189: S-a nascut Publius Septimius Geta, imparat roman.
Publius Septimius Geta ( d. 26 decembrie 211) a fost al doilea fiu al imparatului Septimius Severus si frate cu Caracalla.
In anul 208 sau 209 a fost numit Caesar si desemnat urmas la tronul imperiului impreuna cu fratele sau. In februarie 211, dupa moartea lui Septimius Severus, cei doi frati isi asuma guvernarea in Roma.
Dupa scurt timp au inceput rivalitatile intre cei doi frati. La finalul aceluiasi an, Caracalla l-a asasinat pe Geta in palatul imperial. 1274: A murit Toma d Aquino, teolog si filosof italian, canonizat in 1323. Sfantul Toma din Aquino (nascut in. 1225, Aquino, Italia, d. Fossanova) a fost un calugar dominican, teolog, filosof, doctor al Bisericii.
Doctor al Bisericii, denumit si Invatator al Bisericii (in latina Doctor Ecclesiae) este denumirea data celor mai de seama teologi crestini.
In Rasarit titlul a fost conferit de Conciliile Ecumenice (Parinte al Bisericii sau Sfant Parinte ) dar a fost dat la mult mai multi decat cei afisati mai jos.
Primii doctori ai Bisericii sunt recunoscuti atat de Biserica Ortodoxa (nu ca doctori ci ca Sfinti Parinti), cat si de catolici. Biserica Ortodoxa, chiar daca nu-i denumeste astfel (Doctores Ecclesiae ), ii cinsteste, avandu-i trecuti in calendar. 1395: Tratatul antiotoman de la Brasov dintre Mircea cel Batran si Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei; Tratatul reprezinta prima alianta militara romaneasca antiotomana 1441:Iancu de Hunedoara devine voievod al Transilvaniei, in paralel cu functiile de comite al Timisoarei si ban al Severinului; in aceasta tripla calitate si apoi ca guvernator (regent) al Ungariei (din 1446) a dus o indelungata lupta impotriva expansiunii otomane, obtinand victorii de prestigiu 1524: Exploratorul florentin Giovanni da Verrazano ajunge in Carolina de Sud.
Giovanni da Verrazzano (scris si Verrazano; n. 1485 in Toscana, Italia d. 1528 in Antilele Mici) a fost un explorator florentin, navigand sub steagul francez. A fost primul european care a vizitat viitorul oras New York si golfurile Narrangansset.
In timpul copilariei pe care a petrecut-o la Florenta, Verrazzano a beneficiat de o educatie excelenta. Apoi s-a mutat in Dieppe, Franta si a intrat in serviciul maritim francez.
A facut mai multe calatorii la Levant. In 1523, Francis I a convenit sa-i ofere lui Verrazzano doua nave pentru a putea intreprinde o expeditie in vederea descoperirii unui coridor maritim spre Asia dinspre apus. 1765: S-a nascut fizicianul francez Joseph-Nic phore Ni pce, inventatorul fotografiei; este primul care a reusit sa realizeze imagini permanente, printr-un proces numit de el heliografie (a imprimat imagini pe suporturi metalice, folosind emulsii); prima fotografie pastrata dateaza din 1827; in anul 1829 s-a asociat cu Daguerre, realizand primele dagherotipii (Ni pce a ramas, insa, mult timp in uitare, umbrit de gloria asociatului sau, caruia i s-a atribuit in totalitate aceasta descoperire) (m. 1833) 1785: S-a nascut scriitorul italian Alessandro Manzoni (m. 1873). 1793: Prima utilizare a ghilotinei la Rouen. Ghilotina (franceza- Guillotine) este un mecanism gravitational prevazut cu un cutit masiv, mobil, de forma trapezoidala, care aluneca ghidat, construit in scopul decapitarii rapide condamnatului la moarte.
Doctorul Joseph Ignace Guillotin cere la 10 octombrie 1789 introducerea utilizarii ghilotinei, pentru a pune capat executiilor crude anterioare, in care calaul nu reusea adeseori decapitarea la prima incercare.
In cazul ghilotinarii, prin despartirea foarte rapida a capului de trunchi, avand ca efect imediat taierii maduvei spinarii, se considera ca moartea se produce intr-un timp extrem de scurt, de ordinul milisecundelor, scurtand astfel suferinta condamnatului. Guillotin a fost sprijinit in cererea sa de calaul Parisului timpului respectiv, Charles Henri Sanson, care descria amanuntit dezavantajele decapitarii cu sabia.
Guillotin a suferit sufleteste din cauza ca instrumentul de executie purta si a continuat sa poarte numele lui. Ideea si scopul declarat al creerii mecanismului era de a ameliora suferintele osanditului la moarte, lucru care, din pacate, a fost interpretat altfel de catre posteritate. 1809: A murit Jean Pierre Francois Blanchard, inventator francez, pionier al aeronauticiiJean Pierre Francois Blanchard (n.4 iulie 1753, Les Andelys, Franta d. Paris) este un practicant al zborului cu balonul. In 1785, a realizat prima traversare aeriana cu balonul a Canalului Manecii, fiind insotit de medicul american John Jeffries. In 1785, a inventat o parasuta.
Zborurile sale cu balonul in alte tari europene, precum si in Statele Unite in 1793, au stimulat interesul pentru zborul cu balonul. A organizat multe demonstratii in Europa, impreuna cu sotia sa.
Amandoi au murit in accidente diferite cu balonul. 1845: A murit Constantin Faca, poet si dramaturg, un fervent sustinator al teatrului romanesc (n. ~1800) 1850: S-a nascut Thomas G. Masaryk, filosof, sociolog si om politic ceh; primul presedinte al Republicii Cehoslovace, proclamat la 14.
XI.1918; reales in 1927 si 1934; in 1935 s-a retras in favoarea lui Edvard Bene ; membru de onoare strain al Academiei Romane (1934) (m. 1937) 1875: S-a nascut compozitorul francez Maurice Ravel. Joseph Maurice Ravel (n.
Ciboure d. 28 decembrie 1937, Paris) a fost un compozitor francez impresionist, celebru mai ales datorita muzicii de balet pentru orchestra in Do major Bol ro, compusa in 1928, una din ultimele piese compuse inainte ca boala sa-l condamne la tacere.
La inceputul secolului al XX-lea, personalitatea puternica a dirijorului si compozitorului M.
Ravel s-a impus in lumea muzicala prin interpretari artistice si prin noutatea lucrarilor sale muzicale cu rafinate sonaritati impresioniste si un pronuntat colorit folcloric. 1876: Oficiul de Patente al SUA, de la New York, breveteaza inventia telefonului; la 14.
II.1876 americanii Alexander Graham Bell (1847-1922) si Elisha Gray (1835-1901) au depus la acest Oficiu cerere de brevet pentru inventia telefonului; primul, la ora locala 12:00, iar al doilea la ora 14:00; pe aceasta diferenta s-au bazat cei care i-au atribuit...