S-a intamplat in 5 iulie 328: Inaugurarea oficiala a podului de la Celei (Sucidava), construit peste Dunare, de catre arhitectul Theophilus Patricius. Sucidava, vechea capitala a tribului dacic al sucilor, este situata in vatra orasului Corabia (judetul Olt), pe teritoriul fostului sat Celeiu. Podul lui Constantin cel Mare, cum este cunoscut in istorie, a fost []The post S-a intamplat in 5 iulie 328 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 5 iulie 328 was first posted on iulie 5, 2020 at 2:41 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 iulie 328: Inaugurarea oficiala a podului de la Celei (Sucidava), construit peste Dunare, de catre arhitectul Theophilus Patricius. Sucidava, vechea capitala a tribului dacic al sucilor, este situata in vatra orasului Corabia (judetul Olt), pe teritoriul fostului sat Celeiu. Podul lui Constantin cel Mare, cum este cunoscut in istorie, a fost cel mai lung pod antic peste un curs de apa si chiar unul dintre cele mai lungi din toate timpurile, avand o lungime de 2.437 m, cu un tablier din lemn cu latimea de 5.70 m, amplasat la inaltimea de 10 metri deasupra Dunarii. Dupa retragerea legiunilor si a administratiei romane, Dacia a ramas in stapanirea neamurilor germanice. In partea de apus, prin Banat si Crisana se stabilisera vandalii. Spre rasarit, adica in Ardeal, Muntenia avem ca populatie majoritara gotii. O stim de la Iordanes: Vandalii aveau atunci la rasarit pe goti .

Eutropius aduce si el lamuriri. Acesta relateaza: Traian a supus Dacia si a facut o provincie romana din acele teritorii de peste Dunare pe care azi le ocupa taifalii, victoalii si thervingii . Prin thervingi se intelegeau vizigotii, al caror nume inseamna gotii de apus sau gotii cei buni . Taifalii ocupau vestul Olteniei si rasaritul Banatului, insa despre victoali nu putem afirma cu siguranta unde se aflau.

Timpul cand scrie Eutropius, astazi , este sub imparatul Valens, adica 364-378. Intre sfarsitul veacului III si inceputul celui de-al IV-lea, a fost liniste din partea germanicilor. Tensiunile se acumuleaza insa, germanicii devin ostili, iar romanii vor porni razboi impotriva lor. O inscriptie din provincia Dacia Pontica datand din 340 ne lumineaza: Regiunea de la granita, expusa temeritatii gotilor , adica expusa atacurilor gotilor. Pentru a facilita operatiile militare impotriva neamurilor germanice, Constantin cel Mare, imparatul de la acea vreme, realizeaza unul din cele mai importante obiective privind strategia ofensiva, anume, construirea unui pod. Acesta lega Oescus (Gigen, Bulgaria) de cetatea Sucidava (Celeiul medieval) si a fost inaugurat la data de 5 iulie 328.

Dat fiind faptul ca imparatului ii placea sa se compare cu Traian, in dorinta de a recupera anumite teritorii in fosta Dacie Traiana, este ridicat un pod similar, dar cu o lungime mai mare decat a podului de la Drobeta. De...