Ascultatorii judeca predica nu dupa cuvintele predicii, ci dupa faima predicatorului. O greseala mica si neinsemnata a micsorat de multe ori slava marilor predicatori. Cel ce va face si va invata acela mare se va chema (Matei 5, 19). Una este a face si altceva este a invata cu cuvantul si e nevoie de []Ascultatorii judeca predica nu dupa cuvintele predicii, ci dupa faima predicatorului. O greseala mica si neinsemnata a micsorat de multe ori slava marilor predicatori. Cel ce va face si va invata acela mare se va chema (Matei 5, 19). Una este a face si altceva este a invata cu cuvantul si e nevoie de amandoua pentru o desavarsita zidire sufleteasca.

Daca un predicator dispretuieste laudele, dar nu face ca predica sa sa fie placuta si dreasa cu sare (cf. Col. 4, 6), credinciosii ii intorc spatele si nu are nici un folos de pe urma acestei maretii sufletesti; iar daca vorbeste placut si cu gust, dar este subjugat de slava data de aplauze, ajunge tot acolo.

Daca marii predicatori au nevoie de atat de mult exercitiu si de atata munca pentru ca sa-si pastreze cunostintele dobandite, spune-mi, te rog, cata greutate, cat zbucium si cata tulburare nu va avea ca sa stranga, cu mult chin, putine ganduri pentru predica sa, predicatorul care n-a adunat mai...