S-a întâmplat în 17 iulie 1945, 17.VII – 2.VIII
VII 2.
VIII: A avut loc Conferinta de la Potsdam (Germania) a sefilor de stat si de guvern ai SUA, Marii Britanii si URSS, consacrata reglementarii situatiei postbelice in Europa. Statele Unite ale Americii au fost reprezentate de Harry Truman, URSS de Iosif Visarionovici Stalin si Regatul Unit al []The post S-a intamplat in 17 iulie 1945, 17.
VII 2.
VIII appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 17 iulie 1945, 17.
VII 2.
VIII was first posted on iulie 17, 2020 at 4:27 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 iulie 1945, 17.
VII 2.
VIII: A avut loc Conferinta de la Potsdam (Germania) a sefilor de stat si de guvern ai SUA, Marii Britanii si URSS, consacrata reglementarii situatiei postbelice in Europa. Statele Unite ale Americii au fost reprezentate de Harry Truman, URSS de Iosif Visarionovici Stalin si Regatul Unit al Marii Britanii de Winston Churchill apoi de Clement Attlee. Pe agenda de lucru a conferintei s-au aflat si problemele ordinii internationale postbelice, problemele tratatelor de pace si aprecierea efectelor razboiului. Declaratia de la Potsdam a fost semnata la 26 iulie 1945 de catre Clement Attlee, Harry Truman si Iosif Vissarionovici Stalin. Stalin, Churchill si Truman si Clement Attlee, care l-a inlocuit pe Churchill dupa ce partidul Laburist a invins Partidul Conservator in alegerile generale din 1945 s-au adunat sa decida cum sa administreze Germania Nazista infranta, care semnase capitularea neconditionata cu noua saptamani mai devreme, la 8 mai.
Pe agenda de lucru a conferintei s-au aflat si problemele ordinii internationale postbelice, problemele tratatelor de pace si aprecierea efectelor razboiului. Hotararile conferintei au constat in: Retrocedarea tuturor anexarilor facute de Germani dupa 1937 si separarea Austriei de Germania. Declaratia obiectivelor ocuparii Germaniei de catre Aliati: demilitarizarea, denazificarea, democratizarea si demonopolizarea tarii. Acordul de la Potsdam, care cerea impartirea Germaniei si Austriei in cate patru zone de ocupatie, (asupra carora se cazuse de acord, in principiu, la Conferinta de la Ialta), ca si impartirea similara a celor doua capitale, Berlin, respectiv Viena. Acordul pentru punerea sub acuzare si judecarea criminalilor de razboi nazisti. Stabilirea liniei Oder-Neisse ca frontiera a Poloniei postbelice. Expulzarea germanilor ramasi in afara granitelor Germaniei postbelice. Acordul asupra reparatiilor de razboi. Aliatii si-au estimat pierderile la 200 de miliarde de dolari SUA. La insistentele aliatilor occidentali, Germania a fost obligata sa plateasca doar 20 de miliarde in proprietati germane, produse industriale si forta de munca. Pana la urma, izbucnirea Razboiului Rece a impiedicat plata intregii sume. Ca urmare a propunerii lui Stalin, Polonia nu a fost trecuta pe lista beneficiarilor compensatiilor platite de Germania, pentru ca ar fi urmat sa primeasca o parte de 15% din compensatiile cuvenite Uniunii Sovietice. Aceste sume nu au fost primite niciodata de polonezi. Aliatii au cazut de acord asupra Declaratiei de la Potsdam in care erau stabiliti termenii capitularii pentru Japonia. Toate aceste probleme urmau sa devina...