S-a intamplat in 18 iulie 1976: Nadia Comaneci a obtinut prima nota de 10 din istoria Jocurilor Olimpice; la 14 ani, Nadia Comaneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vara din 1976 de la Montreal, Qu bec; nu numai ca a devenit prima gimnasta care a obtinut scorul perfect la olimpiada (de sase ori), []The post S-a intamplat in 18 iulie 1976 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 18 iulie 1976 was first posted on iulie 18, 2020 at 5:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 iulie 1976: Nadia Comaneci a obtinut prima nota de 10 din istoria Jocurilor Olimpice; la 14 ani, Nadia Comaneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vara din 1976 de la Montreal, Qu bec; nu numai ca a devenit prima gimnasta care a obtinut scorul perfect la olimpiada (de sase ori), dar a si castigat trei medalii de aur (la individual compus, barna si paralele), o medalie de argint (echipa compus) si bronz (sol); acasa, succesul sau i-a adus distinctia de Erou al Muncii Socialiste din partea autoritatilor comuniste, fiind cea mai tanara romanca distinsa cu acest titlu. De atunci, gimnasta din Onesti a intrat in istorie drept prima sportiva cu un exercitiu perfect. In 1976, sa primesti un zece curat la o competitie de gimnastica era o realizare considerata de domeniul stiintifico-fantasticului. Atat de adanc era inradacinata aceasta convingere, incat compania elvetiana Omega, care se ocupa de tabelele de marcaj ale Jocurilor Olimpice inca din 1932 au pus organizatorilor Olimpiadei de Vara de la Montreal intrebarea daca e nevoie ca afisajul sa aiba trei sau patru casute pentru note. Lui Daniel Baumat, acum director al Swiss Timing, (parte a Swatch Group, la fel ca Omega) i s-a raspuns ca nota 10,00 era oricum imposibil de obtinut, asa ca trei cifre vor fi de ajuns. Reprezentanta echipei romane de gimnastica, Nadia Comaneci, avea sa le dovedeasca, la 18 iulie 1976, ca se inseala. Pe 18 iulie 1976, o fetita de 14 ani uimea lumea sportului cu o performanta greu de egalat: nota 10 absolut la Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal. Afisajul electronic nici nu era programat sa arate nota 10, asa ca pe ecran a aparut nota 1.00. Nadia Comaneci obtinea, la aceasta editie a Jocurilor Olimpice, de sapte ori scorul perfect, castigand trei medalii de aur (la individual compus, barna si paralele), o medalie de argint (echipa compus) si una de bronz (sol). De atunci, gimnasta din Onesti a intrat in istorie drept prima sportiva cu un exercitiu perfect.

In cartea sa Nadia , Ioan Chirila a gasit cele mai potrivite cuvinte care sa exprime ce a insemnat Nadia Comaneci pentru gimnastica mondiala: Nadia a fost un moment unic in istoria gimnasticii. Cu ea se incheie epoca de vis a gimnasticii. Tot ce urmeaza sunt mici capodopere tehnice carora le lipseste...