Sf. Scriptura a Vechiului Testament documenteaza, cu abundenta, ca poporul evreu cinstea in mod deosebit pe profeti, ca avea un cult al profetilor. Cu glas de tunet, profetii au rostit marile adevaruri morale si religioase si, cu pretul tuturor jertfelor, au afirmat credinta lor intr-un singur Dumnezeu, atotputernic si vesnic. Daca uneori multimea a fost []Sf. Scriptura a Vechiului Testament documenteaza, cu abundenta, ca poporul evreu cinstea in mod deosebit pe profeti, ca avea un cult al profetilor.

Cu glas de tunet, profetii au rostit marile adevaruri morale si religioase si, cu pretul tuturor jertfelor, au afirmat credinta lor intr-un singur Dumnezeu, atotputernic si vesnic.

Daca uneori multimea a fost ingrata cu dansii, in timpul vietii lor, in schimb, dupa moarte, i-a cinstit, acordandu-le toata veneratia posibila. Ei erau socotiti mesagerii lui Dumnezeu, care sa calauzeasca poporul evreu pe calea dreptei credinte.

Inspirati de Duhul Sfant, profetii au avut tot curajul, pentru propovaduirea adevarului de credinta. In randul profetilor s-a inrolat si marele Prooroc Ilie, din localitatea Tesvite.

El a fost un om asemenea noua, traind in trup, avand de indurat multe incercari si necazuri, dar a fost un om al lui Dumnezeu.

Inger vietuitor in trup s-a aratat Proorocul cel ravnitor de Dumnezeu (III Regi 19,14). Ca prunc fiind, parintele sau Suvah a vazut ingeri luminati vorbind cu fiul sau, cu foc infasurandu-l, cu vapai hranindu-l, ca prin unele ca acestea sa arate ravna fierbinte a pruncului pentru Dumnezeu.

In timpul vietuirii sale, imparatea regele Ahab, care s-a lepadat de adevaratul Dumnezeu si s-a inchinat idolului Baal.

Sf. Prooroc, vazand...