S-a intamplat in 24 iulie 1917, 24.

VII / 6.

VIII: Incepe batalia de la Marasesti (pana la 6/19.

VIII.1917); Armata romana, comandata de generalul Eremia Grigorescu, a oprit o puternica ofensiva germana condusa de maresalul von Mackensen, declansata cu scopul scoaterii definitive a Romaniei din razboi. Dupa victoria romanilor la Marasti, germanii incearca strapungerea frontului atat []The post S-a intamplat in 24 iulie 1917, 24.

VII / 6.

VIII appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 24 iulie 1917, 24.

VII / 6.

VIII was first posted on iulie 24, 2020 at 3:38 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 iulie 1917, 24.

VII / 6.

VIII: Incepe batalia de la Marasesti (pana la 6/19.

VIII.1917); Armata romana, comandata de generalul Eremia Grigorescu, a oprit o puternica ofensiva germana condusa de maresalul von Mackensen, declansata cu scopul scoaterii definitive a Romaniei din razboi. Dupa victoria romanilor la Marasti, germanii incearca strapungerea frontului atat in zona Oituz, cat si, concomitent, printr-un atac in sudul Moldovei, intre cotul Carpatilor si Siret (zona situata la Nord de Focsani, avand ca punct strategic Marasesti).

Prin cele doua actiuni ofensive, aflate in stransa legatura, Germania si aliatii sai de pe Frontul de Est (Austro-Ungaria, Bulgaria si Turcia) urmarea scoaterea Romaniei din razboi si patrunderea in sudul Ucrainei, ceea ce ar fi creat premisele castigarii razboiului in est. Confruntarile cunoscute generic ca fiind batalia de la Marasesti s-au desfasurat pe o lungime a frontului de c. 35 km, intreaga fasie a frontului avand cca. 75 km (intre Namoloasa si Valea Sarii). Aici stateau fata in fata efective importante: de o parte Armata IV Rusa (care avea 84 de batalioane, 32 de escadroane si 79 de baterii) si Armata I Romana, alcatuita din 6 divizii, dintre care una de cavalerie, trei brigazi, Grupul de artilerie grea, Grupul II aeronautic etc. (fortele luptatoare ale armatei romane insumau 170 000 de oameni); de cealalta parte, Armata IX Germana, cu 174 de batalioane, 16 escadroane, 150 de baterii, trei escadrile, o companie de ciclisti etc. Batalia a cunoscut trei faze importante. In prima faza (24 iulie/6 august 30 iulie/12 august 1917), Corpul I rezerva german a atacat Divizia 34 Infanterie rusa, care a cedat frontul pe o adancime de 3 km si o lungime de 10 km. Intrarea in lupta a Diviziei 5 Infanterie romana a zadarnicit incercarile germanilor de a ocupa trecerile peste Siret de la Ciuslea si Movileni. In aceste conditii, comandantul trupelor inamice, feldmaresalul August von Mackensen, schimba directia atacului in sectorul Moara Alba-Doaga, fortand trupele romano-ruse sa se retraga c. 2 km si sa abandoneze satul Doaga. In noaptea de 25 iulie/7 august 26 iulie/8 august 1917 au intrat in dispozitiv Diviziile 71 Infanterie rusa, 9 Infanterie si 14 Infanterie romane, pentru a acoperi golul lasat de Divizia 34 Rusa, decimata aproape complet. In dupa-amiaza zilei de 28 iulie/10 august a avut loc o contralovitura pentru lichidarea intrandului realizat de inamic intre comunicatia Focsani-Marasesti si Siret. La ea au participat Diviziile 5 si 9 Infanterie romane, care au atacat frontal, si 13 si 71 Infanterie ruse, care au actionat la flancul de Vest.

Confruntarea a fost sangeroasa, iar trupele romano-ruse nu si-au realizat obiectivele, satul Doaga neputand fi cucerit. In acest context apar neintelegeri intre comandantii trupelor romane si ruse, gen. Constantin C. Cristescu, respectiv, gen. Aleksandr I. Ragoza, cu privire la desfasurarea operatiunilor (29 iulie/11 august). Comandantul roman, care dorea o actiune ofensiva, este inlocuit cu generalul Eremia Grigorescu. Totodata, este creat un comandament unic romano-rus, pus sub comanda generalului Ragoza. In ultimele doua zile ale celei dintai etape a avut loc o reducere a intensitatii luptelor si o reorganizare a trupelor romane si ruse. In a doua faza a bataliei (31 iulie/13 august 6/19 august), inamicul a atacat in zona Panciu, fortand unitatile ruse din zona...