Cand va rugati, nu spuneti multe, ca neamurile, ca ele cred ca, in multa lor vorbarie, vor fi ascultate, ca stie Tatal vostru de ce aveti trebuinta, mai inainte ca sa cereti voi de la El (Mt. 6, 7-8) A cestea sunt cuvintele Mantuitorului din vremea cand Isi invata ucenicii cum sa se roage. Atunci []Cand va rugati, nu spuneti multe, ca neamurile, ca ele cred ca, in multa lor vorbarie, vor fi ascultate, ca stie Tatal vostru de ce aveti trebuinta, mai inainte ca sa cereti voi de la El (Mt. 6, 7-8)A cestea sunt cuvintele Mantuitorului din vremea cand Isi invata ucenicii cum sa se roage. Atunci le-a daruit cea mai inaltatoare dintre rugaciuni: Tatal nostru , care cuprinde tot ceea ce avem noi spre trebuinta.

E bine ca noi am invatat si sa ne rugam cu cuvintele noastre. Dar prin aceste rugaciuni libere sa nu alunecam in povestiri, ca si cum am vorbi fara control cu cineva. Caci noi stam inaintea Domnului si trebuie sa constientizam aceasta. Prin cuvintele noastre, noi trebuie sa aducem lui Dumnezeu multumire, lauda si slava, precum si cererile pentru problemele vietii.

Pentru rugaciunile de cerere, avem nevoie sa ne folosim de modelul rugaciunii Domnului Iisus, in care cerea Tatalui ceea ce era de trebuinta pentru ucenicii Sai, inainte de Inaltarea Lui la cer. Apoi, avem ca model rugaciunea Regelui Manase, rugaciunea Regelui Solomon, prin care acesta nu cerea altceva lui Dumnezeu decat intelepciune si pricepere, pentru a putea conduce poporul acela atat de mare la numar, dar si atat de indaratnic. Daca vom cere si noi pricepere si putere in...